Het nieuwe Groene Lijstje

het nieuwe Groene Lijstje

Het is alweer een hele tijd geleden sinds mijn laatste update van het Groene Lijstje. Ik begon in 2019 met de Groene Lijst: een lijst met meer dan 50 simpele tips om je leven beetje bij beetje te verduurzamen. Inmiddels is mijn Groene Lijstje uitgebreid en kan ik veel meer hokjes afvinken. Tijd dus voor een update, als overzicht voor mezelf en als inspiratie voor anderen. Neem dit lijstje gerust over op je eigen blog!

Het nieuwe Groene Lijstje: de update

De laatste update van het Groene Lijstje is van oktober 2020: ruim 2 jaar geleden. In de tussentijd is er best wel wat veranderd. Zo kochten m’n vriend en ik een huis (met energielabel C, wat we mede door een nieuwe ketel opkrikten tot energielabel B), veranderde ik van job – naar een met positieve impact en waarmee ik me kan inzetten voor het milieu én eet ik nu volledig vegetarisch.

Tijdens de laatste update schreef ik dat ik vooral moeite had met duurzaam shoppen, ook daar ben ik beter in geworden. Ik ben nooit een fervent shopper geweest (ik heb zelfs best wel een hekel aan kleding kopen), dus het afgelopen jaar heb ik vrij weinig nieuwe items gekocht. En als ik iets kocht, probeerde ik dat van een duurzaam merk te doen (zoals Patagonia of ArmedAngels) óf tweedehands via Vinted.

Dit nieuwe Groene Lijstje staat vol stappen om je leven te verduurzamen. Het lijkt soms weinig verschil te maken, maar al die stappen bij elkaar hebben samen toch heel wat impact. Zeker als we allemaal ons steentje bijdragen. Tuurlijk ben ik ook niet perfect. Mijn grootste valkuil? Vliegen. Al probeer ik zo vaak mogelijk het openbaar vervoer te pakken, maar voor mijn surftrips naar Marokko is dat bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk. Maar hey: wie weet kan ik in een volgende update vertellen dat ik ook hier in ben verbeterd ;-)

nieuwe Groene Lijstje

Mijn persoonlijke lijst naar een duurzamer leven

Ik heb het Groene Lijstje van de vorige post gekopieerd, en daar enkele items aan toegevoegd plus wat extra zaken afgevinkt. Ik heb expres de oude blogs niet aangepast, dus wil je mijn progressie zien, bekijk dan ook de oude blogs.

Fashion

✓ Minder shoppen
✓ Investeer in items van goede kwaliteit, materialen die langer meegaan
✓ Bewuster shoppen: tijdlozere items, zodat je ze lang kan dragen. Geen miskopen meer doen.
✓ Vintage en tweedehands shoppen
✓ Zoveel mogelijk eco en fair fashion kleding kopen, check Good on You om te zien welke merken goed zijn
□ Alleen nog maar eco en fair fashion kleding kopen, fast fashion enkel via Vinted of kledinruil
✓ Kleding ruilen met vriendinnen
□ Kleding lenen via kledingbanken (voor feestjes of voor het dagelijks leven)
□ Kleding op een andere manier gebruiken (vermaken, of ‘recyclen’ als poetsdoek)
✓ Eigen tas meenemen om aankopen in te doen tijdens het winkelen

Beauty

✓ Wasbare wattenschijfjes gebruiken
✓ Duurzame wattenstaafjes aanschaffen
□ Herbruikbare wattenstaafjes gebruiken
✓ Eco-friendly gezichtsreinigingsproducten & make-up gebruiken (die shop ik via Biggreensmile.nl)
✓ Eco-friendly deodorant gebruiken
✓Eco-friendly haarproducten gebruiken
✓ Biologische tampons/maandverband gebruiken
□ Menstruatiecup gebruiken
□ Producten zonder plastic verpakking gebruiken (shampoo bar i.p.v. fles)
✓ Neem een besparende douchekop

Food

✓ Altijd een eigen tas meenemen/bij me hebben voor boodschappen
✓ Herbruikbare waterfles en koffiebeker gebruiken
□ Geen onnodig in plastic verpakte producten kopen (krop sla vs zak sla)
✓ Zo min mogelijk plastic verpakte producten kopen
□ Plastic-vrij shoppen
□ Groente en fruit van het seizoen kopen
□ Koop lokaal (dus geen avocado’s vanuit de andere kant van de wereld)
✓ Koop ‘buitenbeentjes’: groente en fruit dat er misvormd uitziet, maar hetzelfde smaakt
✓ Leftovers invriezen i.p.v. weggooien of kleine verpakkingen kopen
□ Alleen nog maar biologische producten kopen
✓ Minder vlees eten
✓100% vegetarisch eten
□ Thuis veganistisch eten
□ Volledig veganistisch eten
✓ Honing van eigen bijtjes eten
✓ Koffie met plantaardige melk drinken
✓ Nespresssocups verzamelen en inleveren bij het recyclepunt in hun winkel
□ Herbruikbare cups gebruiken

Lifestyle

✓ Afval scheiden: papier, GFT, plastic en glas apart
✓ Eco-friendly schoonmaakmiddelen gebruiken
□ Zelf schoonmaakproducten maken
✓ Eco-friendly wc-papier gebruiken (dat niet als schuurpapier aanvoelt)
✓ Kleding die niet extreem vuil is koud wassen
✓ Zo min mogelijk de droger gebruiken: was ophangen
✓ Eco-friendly wasmiddel gebruiken
✓ Zo veel mogelijk digitaal werken i.p.v. op papier
✓ Zo veel mogelijk het openbaar vervoer gebruiken
✓ Stekkers uit stopcontacten trekken als je het apparaat niet gebruikt
✓ Licht uit doen als je de ruimte niet gebruikt
✓ Gebruik daglicht i.p.v. kunstlicht (deze is makkelijk, ik zit altijd in het donker haha)
✓ Zo min mogelijk de verwarming aan. Trek een trui aan!
□ Switchen naar een duurzame bank
□ Refurbished elektronica kopen
✓ Plak een nee/nee sticker op je brievenbus om reclame te weren
✓ Gebruik metalen rietjes i.p.v. plastic rietjes. Vraag om ‘zonder rietje’ in een restaurant
□ Leen producten van anderen (bijvoorbeeld boeken) i.p.v. het nieuw te kopen
✓ Zoek een job waarbij je bijdraagt aan een beter wereld
✓ Inspireer je omgeving om zich in te zetten voor een betere wereld
□ Doe mee aan demonstraties zoals de klimaatmars

Travel

□ Maximaal een keer per jaar vliegen
✓ Compenseer je CO2-uitstoot
□ Zo duurzaam mogelijk op reis: met de trein, bus of carpoolen
□ Geen wegwerpartikelen meenemen (waterflesje, tassen)
✓ (Thuis) zoveel mogelijk te voet of per fiets voortbewegen
✓ Bamboe tandenborstel kopen voor op reis
✓ Neem je eigen bestek mee i.p.v. wegwerp bestek te gebruiken

climate justice

Het resultaat?

Het grootste verschil zit bij mij denk ik in de overstap naar vegetarisch eten én mijn nieuwe werk. Iets wat voor steeds meer mensen belangrijk wordt, een job met impact – zeker voor generatie Z. Mocht je ook een carrièreswitch overwegen, via een baanmetimpact.nl vind je alle duurzame vacatures. Ook ben ik trots op het feit dat ik mijn mijn blog en social media steeds meer mensen weet te inspireren tot een duurzamere lifestyle.

De grootste winst zit ‘m voor mij dus nog in duurzaam reizen. Er staan in 2023 sowieso 2 trips naar Marokko op de planning. Ik ga eens nadenken hoe ik die reizen toch kan verduurzamen of verder kan compenseren. Daarnaast wil ik het reizen met de trein nog verder gaan uitbreiden.

Nog aanvullingen?

Het nieuwe Groene Lijstje is al een stuk completer dan de vorige Groene Lijst, maar hij is natuurlijk nooit af. Ik ben benieuwd welke zaken jij kan afvinken die op mijn lijstje ontbreken. Of misschien heb je net als ik nog wat punten openstaan, maar streef je er wel naar om deze in de toekomst af te vinken.

Ik vermoed dat ik in een volgende update een nieuwe categorie kan toevoegen, namelijk: ‘wonen’. Nu vind je in de categorie ‘lifestyle’ al wel het puntje ‘thermostaat laag’, maar nu we een koophuis hebben wil ik ook echt gaan investeren in het verduurzamen van onze woning. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, beter isoleren etc. Wie weet zie je dit terug in het volgende lijstje!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Benthe

    Al een flinke lijst! Fijn dat je zoveel doet, en goede inspiratie voor anderen.
    Ik mis op de lijst nog een beetje de “grote” zaken die veel impact kunnen hebben, zoals stemmen op een politieke partij die aandacht geeft aan het tegengaan van de klimaatcrisis of actie voeren tegen de grote vervuilers. Individueel gedrag verbeteren is belangrijk, maar ook juist die grootvervuilers aanpakken levert veel winst op.

    1. Ah, goed punt! Ik stem al jaren groen, dus dat is voor mij vanzelfsprekend haha oeps. Goed idee om deze op de checklist toe te voegen! Demonstreren/actievoeren staat er wel al tussen! ;-)

Geef een reactie