Tips voor een mooi gedekte tafel

la redoute

De feestdagen komen er weer aan. Eindelijk kunnen we ze weer uitgebreid samen vieren. Hoewel ik het best leuk vind om in de keuken te staan, vind ik het nog leuker om de tafel mooi aan te kleden. En dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten! Vandaag deel ik je mijn tips voor een mooi gedekte tafel.

De basis

Nu de feestdagen er aankomen vind ik het leuk om extra uit te pakken qua decoratie, maar in principe zijn deze tips toepasbaar op elke gelegenheid. Investeer daarom in een goede basis: mooi servies en bestek. Ik heb door de jaren heen veel mooie bordjes verzameld, maar kocht ze altijd maar per twee. Meer had ik niet nodig en naast dat servies best duur is, had ik ook geen plek om alles op te slaan.

Toch kun je bij meer dan 2 personen alsnog een mooie tafel creëren met verschillende bordjes. Wanneer je twee sets van twee borden hebt, dek deze dan kruislings op de tafel. Zo voorkom je dat je de tafel in tweeën ‘splitst’. Anders lijkt het net of het ene koppel rechts van de tafel moet zitten en het andere koppel links.

mooi gedekte tafel

Kies een thema

Hoewel het leuk is om uit te pakken voor speciale gelegenheden, is het wel handig om altijd vanuit een vaste basis te starten. Uiteindelijk heb ik ook niet genoeg ruimte om per gelegenheid een servies, tafelkleed en glazen te hebben. Ik houd heel erg van natuurlijke materialen, daarom heb ik gekozen voor een linnen tafelkleed en rotan onderleggers. Deze twee matchen zowel van materiaal als qua kleur en zijn eigenlijk zo neutraal dat elke andere kleur daar ook weer bij past.

Mijn tafelkleed is van Magic Linen, de onderleggers zijn van Søstrene Grene.

Daarnaast gebruik ik altijd goud als accentkleur, zo doe ik dat namelijk ook in de rest van ons interieur. Ik kies dus voor gouden bestek, glazen met een gouden randje en bijvoorbeeld een gouden kandelaar. Dat matcht vrijwel bij elke kleur en staat gelijk ook heel chic.

Al deze dingen haal zet ik standaard op tafel, ongeacht de gelegenheid. Een speciale aankleding zit dan vooral in de details; de servetten, kleur kaarsen en versiering op tafel. Met kerst is dat natuurlijk makkelijk: (kleine) kerstballen of een kerstboomtakje zorgen voor instant kerst-gevoel!

Door een thema te kiezen bespaar je niet alleen geld, het is ook een stuk duurzamer dan telkens nieuwe spullen kopen.

mooi gedekte tafel

De finishing touch voor een mooi gedekte tafel

Wat mijn tafel afmaakt is de finishing touch: het mini ‘boeketje’ dat je hier op het bord ziet liggen. Dit is een bundeltje van gedroogde papavers en eucalyptus. Ook hier houd ik me vast aan mijn basisthema en gebruik ik dus natuurlijke kleuren en materialen. Omdat het gedroogde bloemen zijn, kan ik deze blijven hergebruiken. Het kost je dus een keer tijd om deze bosjes samen te stellen, maar daarna hoef je ze enkel nog op een bord te leggen. En wederom: een stuk duurzamer!

Doordat ze bij het basisthema van je tafelsetting passen, kun je ze in vrijwel elke gelegenheid gebruiken. Ik had hier natuurlijk kunnen kiezen om kersttakken neer te leggen, maar ik laat die kerstsfeer liever terugkomen in de andere decoratie op tafel, zoals de keramieken kerstboompjes. Wat kerstballen op tafel is ook altijd leuk!

De borden, het bestek, de servetten en de waterglazen zijn van La Redoute.

Eigenlijk is mijn advies dus: kies voor een goede basis en een opstelling die je elke keer precies hetzelfde op tafel kan zetten. Wissel dan af met kleur door je servetten en kaarsen aan te passen, en stem af op een gelegenheid door extra decoratie toe te voegen op tafel.

Benieuwd naar nog meer kijkjes in ons huis?

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen.  Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Irene

  Heel mooi zo met die gedroogde bloemetjes! Kan hier nog wat van leren, hihi :) Als er bij ons mensen komen eten houd ik het eigenlijk heel basic: ons normale roze servies, onze normale glazen, wel ons gouden bestek en dan iets van een kandelaar of bloemetjes op tafel. Ik gebruik zelfs nooit een tafelkleed eigenlijk. Dat wordt toch alleen maar vuil en ik vind onze tafel mooi genoeg.

 2. Rachel

  Wat heb je een prachtige foto’s gemaakt zeg, heel sfeervol! en veel mensen struikelen hier inderdaad over.. dus goed dat je deze inspiratie met ons deelt!

 3. Suzanne

  Onwijs mooi! Ik hou ervan om op Pinterest naar mooi gedekte tafels te kijken, maar deze kan er zo tussen!

 4. Larissa

  Ohhh ik vind dit zo’n mooi gedekte tafel! Het ziet er echt heel sfeervol uit!

 5. Elke

  We hadden dit jaar een groter gezelschap dan gewoonlijk met kerst. Qua servies en bestek zorgde dat best voor een uitdaging. We hebben alles gemixt en gematcht, waardoor er een leuk geheel ontstond. Bij mijn ouders wordt tijdens feesten het chique servies en het dure bestek boven gehaald, maar daar hebben wij nooit in geïnvesteerd.

Geef een reactie