15 vragen voor meer diepgang in je gesprek (tijdens je dinner party)

15 vragen voor meer diepgang in je gesprek

Ik ben gek op dinner parties. Uitgebreide etentjes waarvoor ik de tafel mooi dek, BBQ’s bij ons in de tuin of picknick parties in het park om de hoek. Ik vind het heerlijk om met een hele groep aan tafel te borrelen, maar ik hou ook van intieme etentjes met slechts een paar vrienden waar de meest diepe gesprekken uit voortkomen. En voor zulke avonden was ik op zoek naar nieuwe vragen, die leiden tot gesprekstof. Dus bij dezen: een lijstje met 15 vragen voor meer diepgang in je gesprek – perfect voor op feestjes & dinner parties.

15 vragen voor meer diepgang in je gesprek

Nadat iedereen weer op de hoogte is van het wel en wee van elkaars leven, vind ik het altijd leuk om de diepte in te duiken. Wat zijn je toekomstdromen? Naar welk land zou je verhuizen als je niet meer in Nederland/België mocht wonen. Of een hele relevante nu rond m’n 30e: willen jullie kinderen en zo ja: hoe veel? Maar goed, dat zijn wel een beetje de standaardvragen. Van de meeste vrienden weet ik het antwoord op deze vragen al (of kan ik ze wel raden). Daarom ging ik op zoek naar wat verfrissendere vragen, anders dan anders. Let op: dit zijn geen vragen die je bij binnenkomst stelt, eerder na het toetje, als iedereen al goed ontspannen is en eventueel een wijntje op heeft ;-)

15 vragen voor meer diepgang in je gesprek

 1. Stel, je overlijdt plotseling. Vlak voordat je door de hemelpoort (of whatever poort je in gelooft ;-)) gaat, krijg je de mogelijkheid om 5 minuten terug naar aarde te gaan. Je mag geen vrienden en familie bezoeken, want die zouden een beroerte krijgen als ze je levend terug zien. Waar ga je naartoe?
 2. Als je een giraffe moest verbergen voor de overheid, waar zou je die plaatsen en waarom?
 3. Als je een van je herinneringen met iemand kon delen, deze persoon zou deze herinnering precies zo ervaren zoals jij deed – welke herinnering zou je dan delen en met wie?
 4. Wat is een job waarvan je gewoon wéét dat je er goed in bent, zonder dat je er ervaring in hebt. En waarom?
 5. Waarover ben je het afgelopen jaar van gedachten veranderd en waarom?
 6. Voor alle Marvel-fans: de multiverse is real. Er zijn een miljoen versies van jou op deze aarde die allemaal een ander leven leiden. Wat hoop je dat een van jouw alternatieve versies aan het doen is?
 7. Wat was HET schandaal bij jou in het dorp waar je opgroeide/op de basisschool/de sportclub of een andere gemeenschap uit je jeugd?
 8. Wat stond er als kind altijd bovenaan je verlanglijstje maar heb je nooit gekregen?
 9. Wat is iets waar je graag over praat (of altijd al over hebt willen vertellen), maar nooit iemand naar vraagt?
 10. Voor iedereen met een huisdier: stel, het leven van jouw huisdier wordt verfilmd. Welke celebrity mag de voice-acting voor jouw huisdier op zich nemen, en waarom? En bonus honden/kattenvraag: als je hond/kat een broekzak had, wat zou ‘ie daar in bewaren?
 11. Stel, je wandelt de IKEA uit en komt er bij het inladen in je auto achter dat je iets per ongeluk hebt gestolen. Vanaf welke waarde van het gestolen item zou je het terug naar binnen brengen en ervoor betalen?
 12. Samen met al je tafelgasten ben je in het kasteel van Belle & Het Beest, precies op het moment dat de toverspreuk wordt uitgesproken en iedereen in een voorwerp belandt. Welk voorwerp wordt iedereen en waarom? Het is natuurlijk het leukst om deze vraag over elkaar te beantwoorden.
 13. Als iedereen aan deze tafel een crimineel zou zijn, wat zou hun misdaad zijn?
 14. Wanneer deed je voor het laatst iets voor de eerste keer? Wat was het en hoe ging het?
 15. En als laatste, en deze laat zich niet zo goed vertalen uit het Engels dus ik laat ‘m in het Engels: ‘What’s your favorite thing about being you?’.

dinner party

Kaartspellen met vragen

Genoeg vragen om het gesprek lopende te houden lijkt me zo. Heb je toch nog meer nodig? Er zijn tegenwoordig heel wat spelletjes met soortgelijke vragen beschikbaar. Zo heb je het spel ‘We’re not really strangers‘, met drie verschillende niveaus (qua ‘diepgang’) in vragen om echt een connectie aan te gaan. Bij Hema vind je verschillende versies van het ‘babbelblik‘. En ook influencer Elise Boers bracht een kaartspel uit met als doel meer diepgang in de gesprekken te creëren: Diep’r. Die heeft ook een ‘most likely‘ editie, ook altijd leuk om te spelen.

En heb je nou geen dinner party op de planning staan: ik denk dat deze vragen ook heel goed werken op een dating app ;-) Ik ben heel erg benieuwd naar de reacties die jullie kregen op deze vragen. En mocht je zelf nog een goede vraag hebben om toe te voegen aan dit lijstje, doe dat dan zeker in de comments!

Op zoek naar lekkere, foolproof recepten voor je dinner party? Die vind je in mijn recepten-index!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Heidi

  Lijk me leuke vragen voor bij de lunch met vrienden. Meestal ga het hier over werk of thuis.
  Bedankt om met ons te delen.

 2. Elke

  Ik vind de giraffe-vraag ook wel geslaagd om tijdens de lunch met je collega’s te bespreken. Volgende week eens doen :)

Geef een reactie