Groene interieurtrends voor het nieuwe jaar

groene interieurtrends
Beeld: Louis LeMaire, Styling: Esther Loonstijn – Intratuin

Als het goed is heeft inmiddels iedereen z’n kerstboom wel opgeruimd. Dat laat altijd zo’n leeg gapend gat achter hè? Dat én de start van het nieuwe jaar zorgt bij mij altijd  voor kriebels om m’n interieur om te gooien en nieuw groen toe te voegen. Niets is fijner dan je interieur een opfrisser te geven nu je kerstboom de deur uit is. Van Intratuin kreeg ik een persbericht met drie nieuwe interieurtrends voor 2023 waarbij het groen centraal staat, deze deel ik graag met jullie!

Groene interieurtrends voor het nieuwe jaar

Ons vorige appartement had door de grote raampartijen het perfecte klimaat om kleine stekjes uit te laten groeien tot grote, weelderige planten. Helaas kregen we last van spint en hebben vrijwel alle planten het loodje gelegd. In ons nieuwe huis hebben we op een Monstera, Sanseveria en een kunstboekket na niet veel groen in huis. Iets waar ik graag verandering in breng. Deze groene interieurtrends van Intratuin komen dan ook precies op het juiste moment!

Trend #1 Lush Living | Creer thuis een luxuese oase van rust

groene interieurtrends
Beeld: Louis LeMaire, Styling: Esther Loonstijn – Intratuin

Je huis is een plek waar je je, ondanks een druk leven, het liefst rustig en op je gemak voelt. De Lush Living trend speelt hier op in: de trend staat voor rust en balans en dat zie je terug in het gebruik van zachte, ronde vormen en natuurlijke materialen en kleuren. Elegante bruintinten spelen de hoofdrol in het kleurenpalet van deze trend. Deze vul je aan met vergrijsde pasteltinten die je vooral veel terugziet in de accessoires.

Het resultaat hiervan is een licht, warm en gezellig interieur waarin je volledig kunt ontspannen. Vooral het natuurlijke kleurgebruik heeft een rustgevend effect. Ondanks dat rust en luxe in deze trend de belangrijkste aspecten zijn, is ook duurzaamheid van belang. Natuurlijke elementen en veel groen om je heen hebben namelijk een ontspannend effect op je lichaam en mind.

Is de Lush Living trend iets voor jou? Ga dan voor deze planten:

 • Crassula (Crassula Marnieriana Hottentot) – Deze chique, symmetrische vetplant is de eyecatcher van jouw interieur. De plant dankt zijn naam aan de bladeren die strak op elkaar groeien waardoor het uiterlijk van de plant een beetje doet denken aan een Chinese tempel. Over rust gesproken ;-).
 • Yucca (Yucca elephantipes) – Deze stoer uitziende plant heeft een zacht randje. Hoe meer zorg en aandacht je deze plant geeft, hoe harder hij groeit.
 • Aloë Vera – Een klassieker onder de planten. Met haar pastel grijsgroene kleuren heeft deze plant een rustgevend effect op elke ruimte. En dan hebben we het nog niet eens over de uiterst luchtzuiverende en helende effecten van de plant.
 • Pannekoekenplant (Pilea Peperomioides) – Beter bekend als de pannenkoekenplant. Deze geliefde kamerplant past met haar ronde, kleine bladeren goed bij het zachte karakter van de Lush Living trend

Maak het af met deze leuke items, die je shopt bij Intratuin:

Trend #2: Tropical life | In de kleurrijke stijl van tropische oorden

groene interieurtrends
Beeld: Bart Brussee, Styling: Esther Loonstijn – Intratuin

Hoewel ik gek ben op de winterse gezelligheid rondom kerst, mag wat mij betreft na het opruimen van de kerstboom de lente beginnen haha. Helaas duurt dat nog even, maar je kan dat vrolijke zonnige gevoel natuurlijk ook gewoon zelf in huis halen. De trend Tropical Life staat voor gezelligheid en creativiteit en is een echte mood booster. Tegelijkertijd brengt het de relaxte sfeer van een tropisch eiland met zich mee.

Deze vakantie-vibe creëer je met behulp van vrolijke interieuritems, bonte dessins en veel planten. Kleurgebruik is erg belangrijk binnen de Tropical Life trend. Als basiskleur neem je groen en deze vul je aan met opvallende kleuren zoals koraal-roze, geel, paars en lichtblauw. Verf bijvoorbeeld een muur in een van deze opvallende kleuren of ga all out met accessoires en planten. Naast kleurrijke items doen ook producten gemaakt van natuurlijke materialen zoals raffia, bamboe en rotan het goed bij deze trend.

Voor een ‘tropical life’ hoef je heus niet ver te reizen. Met deze tropische en bonte kamerplanten breng je deze trend namelijk rechtstreeks naar je woonkamer:

 • Bromelia Guzmania – Deze kleurrijke paradijsvogel plant komt in drie verschillende kleuren. De perfecte sfeermaker in jouw Tropical Life interieur. Kies voor één knalkleur of combineer drie kleuren met elkaar voor een speels geheel.
 • Maancactus (Gymnocalycium mihanovichii) – Een vrolijk, gekleurde groene gast en tevens de feestmaker onder de cactussen. Deze retro cactus doet het perfect in een kleurrijk potje.
 • Cycas Revoluta – Deze kamerplant is officieel een varen, maar omdat hij zó op een palm lijkt wordt hij toch gerekend tot een Palm soort. Do we need to say more? Door zijn looks past hij perfect in een Tropical Life interieur.
 • Ananasplant (Bromelia ananas) – Met zijn tropische uiterlijk brengt deze plant meteen een gezellige sfeer in huis.
 • Phaleanopsis Kolibrie – De orchidee met haar prachtige kleuren – of je nu kiest voor flamingo roze of kanariegeel – fleurt ieder interieur op. Let wel: orchideeën zijn de diva’s onder de kamerplanten en hebben veel aandacht nodig!

Hoewel ik toch meer van een rustig interieur in naturel kleuren ben, vind ik deze trend echt te gek. Hier word je toch instant vrolijk van? Maak het af met deze items (hoe leuk is dat ‘toekannetje’?! omg):

tropical life

Trend #3: Nature Love | Binnen en buiten een met de natuur

groene interieurtrends
Beeld: Louis LeMaire, Styling: Esther Loonstijn – Intratuin

Word je ook altijd zo rustig en zen van een wandeling door de natuur? Dat komt omdat de mens een natuurlijke aantrekkingskracht heeft tot de natuur; ook wel Biofilie genoemd. Dat verklaart waarom we zo blij worden van een wandeling in het bos. De Nature Love trend reflecteert dit gevoel. Meer groen in huis = rust in ‘t koppie!

De rustgevende kracht van de natuur haal je in huis door het gebruik van natuurlijke materialen, houten en gevlochten accessoires, en een gebalanceerd kleurgebruik. Denk aan basiskleuren als licht- en donkergrijs, olijfgroen, roestbruin en beige, gecombineerd met accentkleuren als steenrood en zachtroze om warmte in huis te brengen. De producten die passen bij deze trend stralen net als de natuur rust en harmonie uit. Denk aan accessoires die rechtstreeks uit het bos lijken te komen, zoals grote gedroogde takken als ornament of houten borden. Een natuurlijke uitstraling van het gebruikte materiaal en de kleurencombinaties is hierin een must.

Een trend die in het teken staat van de natuur is niet compleet zonder planten. Welke planten zoal bij Nature Love passen?

 • Chinese vijg (Ficus microcarpa Ginseng) – Deze unieke tropische kamerplant met haar stevige wortels en ovalen glimblaadjes maakt jouw interieur af.
 • Gatenplant (Monstera Monkey Leaf) – Met extra grote gaten in de bladeren is dit een zeldzame en eye-catching variant van de populaire Monstera kamerplant.
 • Lithops – Een vetplant met een uitzonderlijk uiterlijk. Het geeft je interieur nét even die speciale touch
 • Philodendron (Philodendron melanochrysum) – Deze donkergroene kamerplant met prachtig, velvetachtig blad is een genot om naar te kijken.

Dit vind ik zo gaaf! Maak het af met deze leuke items:

nature love

Welke interieurtrend past het best bij jou?

Zoals ik al zei word ik als zomerliefhebber erg vrolijk van de Tropical Life trend, maar ik denk dat ik daar redelijk snel overprikkeld van raak haha. Zelf houd ik meer van natuurlijke kleuren en materialen. Een combinatie van de trend Lush Living en Nature Love past daarom het best bij mij.

We gaan binnenkort in ieder geval weer een bezoekje aan het tuincentrum plannen. Naast wat leuke vetplantjes (hoe cute is die Lithops?) wil ik juist ook wat grotere planten. Met onze hoge plafonds van 3.60 meter mag het allemaal wat meer de hoogte in. Misschien een leuk boompje voor binnen? Keep you posted, je ziet het vast wel in een volgend dagboekje voorbij komen ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Geef een reactie