5 manieren om creatiever te worden in het dagelijks leven

5 manieren om creatiever te worden in het dagelijks leven

Persoonlijk vind ik creativiteit een belangrijke vaardigheid in ons leven. Iedereen is creatief, alleen verschilt de mate waarop bij iedereen. Ik geloof dat je daar zelf wel een aandeel in hebt: door de oefenen kun je creatiever worden – zoals bij alles in het leven eigenlijk. Het kan moeilijk zijn om tijd te vinden om te creëren en je zult ongetwijfeld af en toe volledig inspiratieloos zijn. Maar creatief zijn betekent niet per se een kunstwerk creëren. Er zijn veel manieren om creativiteit in je dagelijks leven te integreren, ongeacht je vaardigheden of ervaring. Dus bij dezen mijn 5 manieren om creatiever te worden in het dagelijks leven.

1. Neem de tijd om te creëren

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om creativiteit in je dagelijks leven te integreren, is door de tijd te nemen om te creëren. Kun je je nog herinneren dat je je soms verveelde als kind? Vreselijk vond ik dat, maar nu verlang ik er soms naar. Het leven is altijd zo druk met dingen die nog moeten gebeuren. Plan daarom wat tijd in je agenda om iets te maken, of het nu tekenen, schilderen, schrijven of iets anders is. Ben je hier echt te druk voor? Dat is natuurlijk onzin, maar leg de lat dan laag: zet elke dag een wekkertje voor 5 minuten en doe wat er in je opkomt. Zelfs als je maar een paar minuten per dag hebt, kan het helpen om je creatieve energie te stimuleren en je geest te ontspannen. Je zult merken dat je er vanzelf steeds beter in wordt.

Weet je niet goed waar te beginnen? Invulboeken zoals One line a day, Het kleine dingen-boek en dit boek over Sketch journaling helpen je op weg.

2. Ga wandelen

Ughhh dit vind ik altijd zo’n vreselijke. Wandelen is saai, en doet me denken aan die vreselijke lockdowntijd toen een wandeling maken letterlijk het enige was wat we konden doen. En toch helpt het: een wandeling kan je geest openen en je tot nieuwe ideeën inspireren. Ga naar buiten en wandel door de natuur of door de stad. Let op de details om je heen, de kleuren en vormen van de gebouwen of de planten. Zelfs een korte wandeling kan je helpen om je creatieve energie te stimuleren en je te inspireren voor nieuwe ideeën. Ik kijk van nature om me heen, het is zelfs zo erg dat ik al meerdere keren ben gestruikeld of voorover ben gevallen omdat ik een gat in de weg niet gezien had (Belgische wegen, jaja). Probeer eens echt de wereld om je heen in je op te nemen, dus zonder podcast of luisterboek die wandeling maken.

Weet je niet goed waar te beginnen? Maak er een spelletje van: daag jezelf uit om minstens 10 gele dingen te spotten. Of kijk of je minstens 5 verschillend gekleurde voordeuren op de foto kan zetten tijdens je wandeling. Door dit soort mini opdrachten voor jezelf te bedenken, dwing je jezelf automatisch om beter te observeren.

3. Schrijf alles op

Schrijven is een krachtige manier om je creatieve ideeën vast te leggen. Maar het helpt ook bij je hoofd leegmaken. Soms moet je eerst alle ‘ruis’ dumpen, zodat er ruimte is voor creativiteit. Bijna 10 jaar geleden schreef ik deze blog over hoe je een mindmap maakt. De foto’s zijn wat verouderd, maar de inhoud is nog steeds relevant.  Schrijf alles op wat in je opkomt, zelfs als het idee niet helemaal logisch lijkt. Door je gedachten op papier te zetten, maak je niet alleen je hoofd leeg maar kun je ook nieuwe verbanden leggen en inspiratie vinden voor nieuwe ideeën.

Weet je niet goed waar te beginnen? Maak er een associatiespelletje van. Schrijf een woord op, en schrijf vervolgens het eerstvolgende woord dat bij je te binnen schiet op. Ga zo door, totdat je geïnspireerd raakt om met een van de woorden aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als thema voor een schilderij of een verhaal.

4. Probeer nieuwe dingen

Het proberen van nieuwe dingen kan je creativiteit stimuleren en je helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Ga naar een nieuwe tentoonstelling, leer een nieuwe hobby of probeer een nieuwe sport. Lekker obvious, maar we doen het gewoon niet zo snel want: eng, geen tijd, waar moet je beginnen en euh het komt er gewoon niet van. Dus bij dezen: boek die workshop, koop een kaartje voor die voorstelling en bezoek dat museum. Dat kan allemaal prima in je eentje. Sterker nog, zo sta je meer open voor ontmoetingen met gelijkgestemden en maak je wellicht nog nieuwe vrienden.

Weet je niet goed waar te beginnen? Schaf bijvoorbeeld een museumpas aan en abonneer je op hun gratis nieuwsbrief, dan krijg je genoeg leuke museumtips in je inbox. Google op workshop + jouw stad en je vindt er vast genoeg. Check ticketswap.com voor last minute kaartjes voor voorstellingen of shows.

5. Leer van anderen

Creativiteit kan worden geïnspireerd door anderen. Leer van anderen, bijvoorbeeld door workshops te volgen of naar lezingen te gaan. Pinterest, Instagram en Tiktok staan vol leuke creatieve projecten. Zelf heb ik op al die apps mapjes gemaakt voor m’n creatieve projecten. Als ik dan doelloos zit te scrollen terwijl ik op de plee zit, verzamel ik toch gelijk een archief aan creatieve plannetjes. Wanneer ik dan in een creatieve bui ben maar niet weet wat te maken, dan open ik gewoon een van die mapjes en kies ik een van die projecten.

Weet je niet goed waar te beginnen? Ik zal wat van mijn opgeslagen projecten met je delen. Project 1, project 2 en project 3.

Hopelijk heb je wat aan deze 5 manieren om creatiever te worden in het dagelijks leven. Ik ben heel benieuwd naar hoe vaak jullie creatief bezig zijn en hoe jullie dit in je dagelijks leven integreren. Ik deel niet vaak DIY tutorials meer, maar je vindt ze nog wel in mijn archief. Bijvoorbeeld deze erg populaire blog over zomerse enkelbandjes maken, deze snelle en eenvoudige macramé plantenhouder en de lamp die ik van een oude augurkenpot maakte. Hmm, nu ik dit zo zie heb ik bijna zin om weer nieuwe DIY’s te maken ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Geef een reactie