5 dingen die van je huis een thuis maken

huis een thuis maken

Wij wonen alweer 1,5 jaar in ons nieuwe huis (dat dus inmiddels ook niet meer zo nieuw is), en toch staan er nog genoeg klusjes op onze to do lijst. Een huis is natuurlijk nooit af, maar je er zijn wel wat tips en trucs om het snel gezellig te laten voelen. In deze blog deel ik 5 dingen die van je huis een thuis maken.

plissegordijnen

1. Gordijnen

Lijkt misschien voor de hand liggend, maar gordijnen maken zo’n groot verschil! Naast dat ze natuurlijk praktisch zijn en helpen om het licht (en de hitte in de zomer!) te blokkeren, zorgt het ook voor een instant gezellig gevoel. Gordijnen maken een woning ‘af’, en daardoor gezellig. Bovendien helpt het ook bij de akoestiek. Zonder gordijnen heb je vaak last van een echo, wat het gevoel van een ‘nog niet af huis’ extra versterkt. Bekijk voor enkele voorbeelden deze woonkamer inspiratie maar eens.

Wij hebben net als in onze vorige woning alle gordijnen van Veneta.com, waar ik super tevreden over ben. Je vindt daar allerlei soorten gordijnen, in allerlei kleuren. Zelfs voor ‘lastige ramen’ hebben ze een oplossing. Zo hadden we in ons vorige appartement veel grote ramen op een schuine wand, waardoor daar geen normale gordijnen konden hangen. De oplossing? Plissegordijnen! Daarmee bepaal je ook heel handig hoeveel licht (en inkijk) je toelaat in je woning. Hierboven zie je de plissegordijnen in onze vorige woning. Benieuwd naar de raamdecoratie in onze huidige woning? Check dan deze blog.

verfkleuren

 

2. Kleur op de muren

Eigenlijk hebben wij alleen de muren een nieuwe laag wit gegeven toen we in dit huis trokken. Er zaten wat vlekken en strepen op de muur, altijd fijn om met een schone lei te beginnen. We kozen voor RAL 9016, wat lekker fris oogt in ons huis. Ik weet dat RAL 9010 een populaire kleur is, maar in ons huis werd dat te gelig. Test dit dus goed!

Maar nu: zijn de muren wel heel erg kaal. Dat valt toch extra op wanneer ze wit zijn. Daarom hebben we in de logeer- en werkkamer al een muurtje geverfd, in een gezellig baksteenrode, warme kleur. Ook de wc heeft onlangs een kleurtje gekregen: een soort mix van oudroze en terracotta. Kleur brengt leven in je huis, en geeft je huis meer persoonlijkheid. Zo onderscheid je je van alle andere woningen waarbij de muren gewoon wit zijn. Vind je het lastig om een kleur te kiezen? Werk dan met een kleurenpalette. Kies 1 hoofdkleur, daarbij een accentkleur (vaak een kleur die een beetje contrast geeft) en dan nog 2 steunkleuren: vaak een lichtere en donkere variant van je hoofdkleur. Tip: op Pinterest vind je heel veel kleurenpaletten. En via deze toffe website kun je een kleurenpalette maken gebaseerd op een foto. Heb je een favoriete vakantiefoto waarin de kleuren je heel erg aanspreken? Neem die dan als basis voor je huis!

kunst aan de muur

3. Kunst aan de muren

Als je dan toch bezig bent, pak dan meteen door. Want na een laagje verf zijn die muren natuurlijk nog steeds een beetje kaal. Je maakt je huis persoonlijker door iets aan de muur te hangen wat jij mooi vindt. Ik ben niet per se tegen een foto wall met posters, ik heb in het verleden ook heel wat kamers snel gezellig gemaakt met posters van Desenio.

Maar voor je woonkamer zou ik voor toch iets persoonlijkers gaan. Laat bijvoorbeeld een vakantiefoto afdrukken op groot formaat (tegenwoordig kan dat op allerlei toffe materialen zoals glas of een IXXI), maak zelf je kunstwerk (boek een schilderworkshop, heb je gelijk een leuke activiteit op de planning!) of huur een kunstwerk voor een klein prijsje.

surfboard

4. Persoonlijke accessoires

Dat foto’s je huis een stuk persoonlijker maken is natuurlijk een open deur. Toch lijkt het een soort millennialkwaal te zijn om in hele onpersoonlijke huizen te wonen met weinig foto’s van vrienden en familie. Heel eerlijk: bij ons moet je ook goed zoeken haha. Een andere manier om je huis persoonlijker te maken, is door persoonlijke accessoires toe te voegen aan je huis.

Zo is mijn vriend een surfer, en hadden we in onze vorige woning een van zijn surfboarden in de woonkamer staan. Oke, dat was eigenlijk vooral uit gebrek aan opbergruimte, maar het gaf onze woonkamer gelijk die relaxte surfvibe. Kijk eens naar je hobbies, wellicht kun je daar iets van verwerken in je interieur? Denk bijvoorbeeld aan een (vintage) racefiets aan de muur, LP’s voor de muziekliefhebber of vintage camera’s voor de fotograaf.

nepbloemen

5. Bloemen

Wat zorgt er (naast de geur van verse appeltaart) voor een instant huiselijk gevoel? Bloemen op tafel! Ik word altijd vrolijk van mooie gekleurde bloemen. Elke week een verse bos op tafel is helaas wel wat prijzig, en ook niet zo duurzaam. Investeer daarom in een zijdeboeket: deze bloemen gaan eeuwig mee en zo heb je altijd dat gezellige gevoel van een verse bos bloemen op tafel. Je kunt ze tegenwoordig bij verschillende partijen in Nederland en België vinden, mijn favoriet zijn die van Silk-ka flowers.

Wil je graag wat afwisseling in je boeketjes? Check dan Reflower, de bloemenbieb van Nederland. Hier neem je net als bij traditionele bloemenwinkels een abonnement op een boeket, alleen zijn de bloemen van zijde gemaakt. Mocht iemand hier een Belgisch alternatief voor kennen, laat het me dan zeker weten.

Op zoek naar meer wooninspiratie?

Zoals ik al aangaf zijn we nog steeds flink bezig in ons huis. In januari toverden we onze kelder om tot een Pinterest-Perfect washok, in februari was het toilet aan de beurt voor een make over en as we speak wordt de tuin onder handen genomen. Verder staat onze woonkamer nog op het lijstje: de gordijnen hangen al, maar de meeste tips uit deze blog moet ik zelf ook nog toepassen haha. Ik zal zoveel mogelijk vastleggen en delen op de blog, zodat jullie er ook weer inspiratie uit kunnen halen.

Dit artikel kwam tot stand met behulp van Veneta.

Leuke blog? Geef 'm een 💚