Mijn favoriete blogs anno 2023

favoriete blogs anno 2023

Dit jaar blog ik 20 jaar. Dat is ongeveer 2/3 van mijn leven. Ik begon als 11-jarige met een blog wat destijds eerder een soort online dagboek was. Vrijwel elke dag schreef ik een update en had ik gemiddeld 40 reacties op elke blog. Tijdens mijn middelbareschooltijd werden blogs meer online magazines, en ontstonden zo ook de eerste influencers. Inmiddels lijkt het bloggen op sterven na dood, gelukkig zijn er nog een paar die net als ik stug volhouden. Vandaag deel ik mijn favoriete blogs anno 2023 met je, voor iedereen die net als ik nog steeds het liefst geschreven content ziet.

De geschiedenis van het bloggen

Ik voel me een beetje een Ivo Niehe als ik dit zeg, maar ik vermoed dat ik echt een van de eerste (lifestyle) bloggers van Nederland was. Ik heb door de jaren heen heel wat trends en dito bloggers zien komen en gaan. De voorloper van de bekende blogs waren dus eerder een soort persoonlijke dagboeken, een bekend internationaal platform hiervoor was Livejournal. Zelf blogde ik via web-log.nl wat inmiddels ook ter zielen is haha.

Rond 2007 werden fashionblogs populair: meiden die hun outfit deelden werden al snel een soort online it-girls. De fashionblogs werden op de voet gevolgd door de beautyblogs. Na een tijd kwam het foodbloggen op, wat weer opgevolgd werd door alle fitgirls met sportinstructies – zeker toen vloggen ook populairder begon te worden. Met Instagram werd ook het reisbloggen heel populair en toen de og bloggers allemaal halverwege de twintig waren en kinderen kregen werd ook het mommybloggen populair. Inmiddels heb je voor elke niche wel een blog, al zijn de meeste overgestapt op Youtube, Instagram of TikTok.

Mijn blogverhaal

Mijn eerste blog lanceerde ik dus in 2003, door de jaren heen wisselde ik jaarlijks van url. Totdat ik in 2010 lastdaysofspring.com vastlegde. Toen wist ik nog niet dat dát de blognaam zou zijn waar ik me aan zou binden. Niet zo praktisch (want lastig te onthouden en niet zoveelzeggend), maar inmiddels weet ik niet meer beter. Ik heb nooit de ambitie gehad om full time te bloggen, omdat ik ook nooit voor een niche wilde kiezen. Op mijn blog vind je van alles: zolang ik het maar leuk vind en het bij mijn persoonlijk leven past.

Tegenwoordig lijkt wel: hoe korter de content, hoe beter. Eerlijk: ik scroll ook graag door Tiktok en houd ook van ‘snackable content’, maar ik vind het jammer dat je nog maar weinig goede blogs tegenkomt. Daarom deel ik vandaag mijn favoriete blogs anno 2023 – deze zijn dus nog steeds actief, zij het wat minder dan vroeger. Mist er volgens jou een blog? Deel ‘m dan in de comments!

Mijn favoriete blogs anno 2023

In willekeurige volgorde:

Acht blogs. Ooit was dit lijstje vele malen langer. Helaas zijn veel bloggers er de afgelopen jaren mee gestopt. De meeste zijn gelukkig wel nog via andere kanalen te volgen, maar voor dit artikel focus ik me specifiek op blogs die nu nog actief zijn. Ontbreekt er volgens jou iemand in dit lijstje? Laat het dan zeker weten in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Johanneke

  Je bedoelt denk ik 2/3 in je tweede zin. :)

 2. Wat leuk om mijn blog in dit lijstje te zien! :) Ik lees jou blog ook al jaren met veel plezier, met name de maandoverzichtjes blijf ik graag lezen :D

 3. Shirley

  Wat een eervolle vermelding. Ik heb toch de sluimerende ambitie om mijn blog minder dood te maken. Dit zijn een aantal persoonlijke blogs die ik volg:

  Freelennse.nl
  Euhnee.be
  Leonievanderlaan.nl
  Talithaheefteenblog.be
  Suushi.nl
  Wittybooks.nl
  Vijfkoffiegraag.nl

  1. Irene

   Ook mijn lijstje fijne blogs!
   En dankje voor de vermelding! Echt super fijn ♥ Ik bezoek jouw blog ook nog altijd erg graag.

 4. Siroon

  Jaa hier ook een dikke thanks en andersom geldt hetzelfde! Ik volg je al super lang en je blijft een favoriet :)
  Vijfkoffiegraag is ook een van mijn favs. Ik zie wel een boel onbekende, dus ga weer lekker lezen dit paasweekend! (En mn eigen blog weer afstoffen haha)

 5. Anne

  Omg! Je hebt de mijne ertussen gezet! Dat vind ik echt een eer zeg!!! Dankjewel!

 6. Marjoleine

  Zo leuk! Sommige blogs uit je lijstje ken ik wel, maar nog niet allemaal. Die ga ik dit weekend eens even bezoeken :)

 7. Esther

  Wat een leuk lijstje, ik ga ze allemaal eens bekijken.
  Ben wel toe aan een nieuwe impuls.

Geef een reactie