Met deze vijftien tips slaap je beter in een hotelbed

slaaptips

Kan jij vaak niet goed slapen in een hotel? Dan ben je niet de enige! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat onze hersenen in een vreemde omgeving maar half slapen. Dit wordt het ‘First Night Effect’ genoemd. Heel vervelend, want juist op vakantie is een goede nachtrust heel belangrijk om alle nieuwe indrukken te kunnen verwerken. Daarom geef ik je vijftien tips om beter te slapen in een vreemd hotelbed.

 1. Hou je zoveel mogelijk aan je vaste slaapritme. Zo kunnen je hersenen wennen aan de nieuwe omgeving waardoor je beter slaapt.
 2. Zorg voor een aangename temperatuur in de slaapkamer, zodat je het niet te warm of te koud hebt. Anders slaap je onrustig en loop je het risico dat je ‘s nachts wakker wordt. Volgens onderzoek ligt de ideale temperatuur ‘s nachts tussen de 16 en 19 graden.
 3. Je eigen hoofdkussen meenemen kan je helpen om beter te slapen. Je hebt zo namelijk de juiste slaaphouding waardoor je lekker ligt en beter slaapt.
 4. Ook een goed matras is heel belangrijk voor een goede nachtrust. Check daarom van tevoren wat voor matrassen het hotel heeft waar je verblijft. Dit kan je doen door contact met het hotel op te nemen of door reviews te lezen. Klinkt wat overdreven, maar ik heb ooit een hotelkamer geboekt met matrassen zo dun en hard als planken en daardoor geen oog dicht gedaan. Stond uitgebreid in de reviews, maar had ik natuurlijk niet gezien. Sindsdien let ik er altijd op!
 5. Neem voordat je naar bed gaat voedingsmiddelen waar je slaperig van wordt. Voorbeelden hiervan zijn amandelen, bananen, havermout, en kamillethee.
 6. Neem een warme douche of een warm bad voordat je gaat slapen. Dit is rustgevend en helpt je lichaam en spieren om te ontspannen, waardoor je makkelijker in slaap valt.
 7. Probeer voor een hotelkamer op een hogere verdieping te kiezen. Die zijn vaak stiller dan kamers op een lagere verdieping, omdat ze verder van de bar, de receptie en het straatniveau af liggen.
 8. Neem altijd oordopjes mee. Zo heb je nooit last van omgevingsgeluiden.
 9. Hotelkamers hebben andere geuren dan je gewend bent en kunnen je daardoor uit je slaap houden. Spray de kamer daarom in met je eigen geuren van thuis. Dat is fijn en voelt vertrouwd.
 10. In een donkere kamer slaap je beter en langer dan in een lichte kamer. Neem daarom een oogmasker mee zodat het donker blijft totdat je wakker wordt.
 11. Het is heel verleidelijk: voor het slapengaan nog even nagenieten door instagramfoto’s te bekijken op je telefoon. Toch kan je dat beter niet doen want zo blijven je hersenen actief en val je moeilijker in slaap.
 12. Uitgebreid tafelen is één van de dingen die vakantie zo leuk maken. Zorg er wel voor dat je niet teveel eet en drinkt vlak voordat je naar bed gaat. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je onrustig slaapt. Eet hooguit nog een lichte snack voor het slapengaan, want een knorrende maag draagt ook niet bij aan een goede nachtrust.
 13. Zorg dat je ontspannen bent voor het slapengaan. Gebruik bijvoorbeeld een uur van tevoren geen elektronische apparaten meer, maar lees een boek, luister naar rustgevende muziek of doe een meditatie-oefening.
 14. Gebruik je bed alleen om te slapen. Zo geef je je hersenen namelijk een seintje dat het tijd is om te gaan slapen als je je bed in stapt. Hierdoor val je makkelijker in slaap.
 15. Plan activiteiten overdag in en houd je avonden zo rustig mogelijk. Als je nog kort voor het slapengaan iets inspannends doet blijven je hersenen actief en ben je onrustig. Zo is het een stuk moeilijker om de slaap te vatten en sta je de volgende morgen vermoeid op. En op reis is het juist handig om uitgerust te zijn zodat je volop kan genieten. Fijne vakantie!

Dit artikel kwam tot stand met behulp van Smulderstextiel.

Leuke blog? Geef 'm een 💚