5 x ijskoffie zelf maken (simpel & snel!)

ijskoffie zelf maken

Zou vanaf nu dan eindelijke de periode met mooi weer aangebroken zijn? Dat betekent ook: perfect ijskoffie-weer! Daarom deel ik mijn favoriete ijskoffie recepten. Zet de glazen maar klaar, want ijskoffie zelf maken is helemaal niet zo moeilijk!

IJskoffie zelf maken: 5 recepten

In deze blog deel ik 5 recepten om zelf ijskoffie te maken. Ze zijn alle vijf even makkelijk! Het is handig als je een espressomachine hebt, maar er zit zelfs een recept tussen dat je met oploskoffie kan maken. De recepten zijn allemaal heel simpel, vergeet niet om alvast ijsklontjes te maken – dat kost misschien nog het meeste werk ;-).

Je hebt deze blog misschien eerder voorbij zien komen: dat klopt. De eerste versie verscheen online in 2019. Elk jaar bedenk ik een nieuw ijskoffierecept en breid ik deze blog uit.

1. De coconut-latte

Dit is de meest simpele ijskoffie die er is, maar zo lekker! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is kokosdrink, ijsklontjes en een shot espresso. Met kokosdrink bedoel ik de plantaardige kokosmelk die je in het schap naast de haver- en amandelmelk hebt. Er bestaan natuurlijk ook blikjes kokosmelk (voor door de curry bijvoorbeeld), maar die is wat dikker waardoor dat wat minder makkelijk drinkt.

Je maakt de koffie heel makkelijk: vul een glas met enkele ijsblokjes. Doe daar de kokosdrink bij, ongeveer 2/3 van het glas. Minder kan ook; hoe meer melk je in je glas doet, hoe minder sterk de koffie wordt. Schuif je glas nu onder je espressoapparaat en laat het shot zo in je glas lopen. Tadaa, klaar is kees. Als je je koffie liever wat sterker hebt en je over een professioneel espressoapparaat beschikt, kun je er ook een ristretto aan toevoegen.

2. Dalgona ijskoffie

De hype van 2020, afkomstig uit Zuid-Korea: Dalgona ijskoffie! Deze koffie vergt iets meer werk, maar levert dan ook een bijzonder drankje op. In plaats van een espressoapparaat gebruiken we hier oploskoffie, van die korrels. Wel heb je een mixer nodig (of een garde en stevige spierballen ;-)).

zelf ijskoffie maken

Het originele recept is als volgt: 2 eetlepels suiker + 2 eetlepels water + 2 eetlepels oploskoffie. Zelf vind ik ‘m dan echter veeeel te sterk, zelfs m’n vriend die van sterke koffie houdt vond het heftig. Dus na wat testen kwam ik op mijn eigen variant: 1 eetlepel suiker + 2 eetlepels water + 1 theelepel oploskoffie. Maar test zelf vooral wat jij lekker vindt.

Je maakt de koffie zo: doe de oploskoffie met het water en de suiker in een grote mengkom. Roer alles door elkaar zodat de oploskoffie en het suiker oplost. Pak er vervolgens een mixer bij en klop het geheel tot een fluffy mengsel. Hiervoor zet je de mixer op de hoogste stand en moet je toch wel enkele minuten mixen. Je mengsel is klaar wanneer het lichtbruin (karamelkleurig) kleurt en zo stijf is dat je de kom op de kop kan houden.

Vervolgens doe je weer ijsklontjes en melk in een glas. Ik kies wederom voor kokosdrink, omdat die zo lekker fris is. Schep vervolgens je fluffy koffiemengsel erop. Zo lijkt het wel een toetje! Dit ziet er natuurlijk vooral mooi uit, voor de optimale smaak roer je de koffie voordat je ‘m opdrinkt.

ijskoffie zelf maken

3. IJscappuccino

Deze ijskoffie is zo simpel, het mag bijna geen recept heten. Toch moet je er wel een handig trucje voor weten. Voor dit recept heb je een melkopschuimer nodig. Zelf heb ik deze, echt een top ding. Maar dit goedkopere model of de losse melkopschuimer van Nespresso apparaten werkt net zo goed.

Wist je dat deze melkopschuimers ook koud kunnen schuimen? Ik kwam daar ook pas na 1 jaar achter. Check even de handleiding van jouw melkopschuimer, in de meeste gevallen moet je de ‘aan-knop’ wat langer ingedrukt houden.

Als je een melkopschuimer hebt die ook koud kan schuimen is dit recept peanuts. Schuim de melk op (ik gebruik de Oatly Barista havermelk – deze is super lekker en schuimt fantastisch). Zet ondertussen een shot espresso. Voeg daar wat ijsklontjes en de koudgeschuimde melk aan toe et voilà: je ijscappuccino is klaar!

espresso tonic

4. Espresso tonic

Dit is misschien het meest verrassende drankje van deze blog, en ook het meest dorstlessend: de espresso tonic. Ook deze ijskoffie maak je in een handomdraai: vul een glas met ijsblokjes, schenk er tonic in en giet er een (dubbele) espresso over. De espresso en tonic vormen een verrassend goede match, al moet je er misschien eventjes aan wennen.

Voor de foto was het verloop in het glas natuurlijk tof, maar voordat je ‘m opdrinkt kun je het best even roeren zodat alles goed gemengd is.

Romige ijskoffie

5. Slagroom cappuccino

Deze ijskoffie lijkt heel erg op #3, alleen de samenstelling is net iets anders. Vervang de melk in je melkopschuimer voor 2 delen (plantaardige) slagroom en 1 deel (plantaardige) melk. Zo krijg je heel romige cappuccinomelk.

Maak verder de koffie hetzelfde als #3: zet een espresso, doe er ijsklontjes bij en giet er de melk bij. Maak ‘m af met een scheutje vanillesiroop.

Welke ijskoffie maak jij het liefst? En ontbreekt er nog een recept in dit rijtje?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Tea

  Ik was zo blij dat ik nog een pakje oplosbare koffie – die ik ooit uit een hotel had meegenomen – vond voor de Dalgona, vond het wel leuk voor een keer. Ben blij dat ik niet een hele pak heb gekocht om het uit te proberen.

  We hebben wel onze koffie machine met schuimer uit de berging gehaald om lattes en mochas te maken, als het echt mooi weer wordt dan over naar coconut lattes ^^.

 2. Simone

  Yum! Ik ga vandaag eindelijk de Daglona ijskoffie proberen, ben zo benieuwd. Ik vind deze versies alle drie heel lekker klinken!

 3. Anna

  Wat een fijne tips! Ik ben gek op ijskoffie en het is inderdaad echt veel gezonder om zelf ijskoffie te maken! :D

 4. Lenneke

  Voor ijskoffie zou ik echt naar Griekenland verhuizen, waar ik ooit de lekkerste ijskoffie ooit dronk. Zou erop kunnen leven als het moest.

 5. Suzanne

  Super handige tips! Al ben ik dan stiekem voor de ijsthee ;)

 6. José

  Deze lijken mij heerlijk en zo simpel! Ga ik zeker maken. :)

 7. Charlotte

  Alle recepten lijken me heerlijk! Ik ben ook echt fan van ijskoffie, zeker in de zomer / op warme dagen binnenkort de Dalgona ijskoffie maar eens proberen!

 8. Silke

  Oh, leuke tips! Die Dalgona koffie wil ik al langer eens proberen, goed om te weten dat je een minder sterk recept hebt, die ga ik opslaan ;)

Geef een reactie