Recept: romige pasta al limone (pasta met citroen)

pasta met citroen

Pas vorig jaar, tijdens onze trip naar Napels, at ik voor het eerst pasta met citroen (of zoals ze het zo mooi in het Italiaans zeggen: Pasta al Limone). Ik was meteen fan: zo simpel, maar zo lekker en heerlijk fris. Een perfecte pasta voor de zomer. Eenmaal thuis ging m’n vriend in de keuken in de weer met wat citroenen en pasta en daar kwam zijn eigen pasta met citroen variatie uit. Eentje die wij nu regelmatig eten, dus ik deel graag het recept met je!

Romige pasta met citroen

Voor deze pasta met citroen heb je niet veel nodig. Het lijkt misschien een simpel gerecht, in Italië wordt pasta dan ook meestal geserveerd met anti pasta vooraf en nog een secondi (vaak vlees of vis) erop volgend. Zelf serveren we deze pasta daarom vaak met vers brood en gezouten boter, en maken we er bruscetta of een simpele tomatensalade bij om toch wat groenten te serveren.

Ingrediënten

Zoals de meeste recepten op mijn blog, zijn mijn recepten voor 2 personen. Kook je voor meer, verdubbel dan de ingrediënten. Uiteraard is verse, zelfgemaakte pasta het lekkerst. Maar ben je lui of heb je geen pasta machine, kies dan voor verse pasta uit de koeling of gedroogde pasta van het merk De Cecco. Die vind ik persoonlijk het lekkerst. Ik vind dit recept het lekkerst met linguine, maar soms wijken we uit naar spaghetti of tagliatelle.

 • 200 gr linguine
 • 1 grote biologische citroen (waarvan zowel de schil als het sap wordt gebruikt)
 • 1 knoflook teentje
 • 150 ml slagroom
 • 50 gr boter
 • Parmezaanse kaas
 • Extra vierge olijfolie
 • Peper en zout
 • Eventueel een beetje platte peterselie

Zo maak je de romige pasta met citroen

Kook alvast water met wat zout voor je pasta. Hak ondertussen de knoflook fijn. Doe 3-4 lepels olijfolie in de pan en bak de knoflook op laag vuur. Voeg nu ook de boter toe. Laat deze smelten, en rasp ondertussen de citroen boven de pan en meng de zeste door het knoflook-boter mengsel (vergeet niet om een beetje zeste apart te houden voor de garnering!). Knijp vervolgens het sap van de citroen uit boven de pan. Laat dit een paar seconden pruttelen en voeg dan de slagroom toe. Blijf goed roeren en let erop dat je vuur niet te hoog staat zodat de slagroom niet gaat schiften. Doe er een snuf zout bij en rasp dan je Parmezaanse kaas boven je saus. De hoeveelheid doen we altijd een beetje op gevoel.

Ondertussen zou het water moeten koken en kan je de pasta erin gooien. Wanneer je pasta gekookt is kun je deze afgieten en bij de saus doen. Houd altijd een beetje pastawater apart, en meng dit bij het geheel om de saus wat vloeibaarder te maken.

Vergeet niet om bij het opdienen nog een beetje citroen zeste, wat Parmezaanse kaas en wat peper over je pasta te strooien. Om wat kleur toe te voegen kun je er eventueel nog wat platte peterselie bij serveren.

Deze pasta is echt super simpel en staat zo op tafel. Alles valt en staat met de juiste verhoudingen, maar dat is heel persoonlijk. Speel hier dus een beetje mee! Heb je iets te veel citroensap toegevoegd? Voeg dan nog wat extra slagroom toe. Is je saus wat dik? Met pastawater maak je ‘m weer dunner. Eet smakelijk!

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Anne

  Klinkt als een recept waar ik ook mee uit de voeten kan Thanks! En wat ziet je site er mooi uit

 2. Charlotte

  Ziet er erg lekker uit! Ga ik eens proberen. Vraagje: er is een verschil tussen slagroom in NL and BE voor zover ik weet. Ik vermoed dat je hier de Nederlandse slagroom bedoelt (de BE variant is zoet en eet je bij dessert)? Waar vind je in België de NL variant of wat koop je in de plaats voor bij zo’n gerecht?

  1. Ik bedoel inderdaad de ongezoete variant (vloeibaar, dus niet die zoete variant in een spuitfles die je bij een taart zou eten haha), ik koop die gewoon bij de Albert Heijn en die zit ook in België. In Belgische supermarkten wordt dit denk ik vaak ‘kookroom’ genoemd?

Geef een reactie