Mijn favoriete vintage & tweedehandswinkels in Utrecht

Vintage & tweedehandswinkels in Utrecht

Een van mijn voornemens van het Groene Lijstje is om duurzamer te shoppen. Dat betekent vooral minder shoppen, bij duurzame merken shoppen of bij vintage & tweedehandswinkels shoppen. Van dat laatste ben ik groot fan, zowel in Antwerpen als mijn vorige woonplaats Utrecht. Vandaag deel ik mijn favoriete vintage & tweedehandswinkels in Utrecht.

Vintage & tweedehandswinkels in Utrecht

Hoewel het vaak wordt verwisseld of op een hoop gegooid, is er wel degelijk een verschil tussen vintage en tweedehandskleding. Met vintage kleding wordt kleding van 1920 tot ongeveer 1970-80 bedoeld. Kleding voor deze tijd is antiek, kleding na deze tijd is ‘gewoon’ tweedehands. Al is kleding uit 1981 inmiddels ook 40 jaar oud, en snap ik dat sommige mensen dat ook gewoon als vintage zien.

Ik vind beide heel erg leuk: vintage voor oude blousjes met gekke prints of mooie jurken, tweedehands voor hippe en hedendaagse items voor een fijner prijsje. In dit lijstje met mijn favoriete vintage & tweedehandswinkels zul je dan ook beide vertegenwoordigd zien!

ThriftTale
ThriftTale ThriftTale

1. ThrifTale

ThrifTale is de nieuwste vintage & tweedehands aanwinst voor Utrecht. Deze webshop had al een winkel in Enschede, en sinds april shop je ook de mooiste vintage parels van ThrifTale in Utrecht. ThrifTale begon oorspronkelijk als kledingsorteerbedrijf maar is nu Europa’s grootste webshop in tweedehands-, outlet- en vintagekleding. Je vindt de winkel in hartje Utrecht, geopend op maandag van 12:00 tot 20:00, dinsdag tot zaterdag van 11:00 tot 20:00 en zondag van 12:00 tot 18:00.

Adres: Vredenburg 27.

vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels

2. Vintage Island

Vintage Island is een echte vintage winkel, met hier en daar ook wat gewone tweedehandsitems. Hier kom je voor toffe blousjes, stoere spijkerjacks en een hele uitgebreide collectie vintage laarzen. Denk aan biker boots, cowboy laarzen en andere leren laarzen. Vintage Island is ook een van de weinige vintage winkels met ook een groot aanbod voor mannen! Naast Utrecht hebben ze ook vestigingen in Delft, Leiden en Den Haag.

Adres: Zadelstraat 39

vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels

3. Sisters 2eHands

Bij Sisters 2ehands kun je terecht voor tweedehands merkkleding, en af en toe ook een echt vintage item. De winkel is klein, maar fijn. Je kunt hier ook terecht voor stylingadvies en allerlei workshops. Zo kun je je eigen stijl leren ontdekken of tips en tricks opdoen op gebied van vintage & tweedehands shoppen. Het aanbod wisselt wekelijks, dus loop hier vooral zo nu en dan even binnen.

Adres: Oudegracht 224

vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels

4. Episode

De Episode is denk ik de meest bekende keten. Hier kwam ik als tiener al voor vintage Levi’s shorts en toffe oversized truien. Die vind je er nog steeds, naast een heleboel andere funky items. Ook hier heb je genoeg aanbod voor mannen, het pand telt maar liefst drie verdiepingen. Het leuke aan de Episode is dat ze zelf regelmatig kleding vermaken. Zo had ik vroeger een rokje gemaakt van een grote mannen sweater. Leuk als je zelf niet zo handig bent met de naaimachine!

Adres: Oudegracht 206

vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels

5. No Vintage Phobia

Deze is jullie vast niet ontgaan: No Vintage Phobia is duidelijk mijn favoriet! In dit kleine winkeltje in de Willemstraat vind ik altijd wel iets moois. Het succes van de winkel is duidelijk te danken aan het gevoel voor stijl van eigenaresse Anabelle. Door haar selectie weet je zeker dat je alleen maar mooie items tegen komt. No Vintage Phobia focust zich voornamelijk op tweedehandsmerkkleding, maar bijzondere of mooie items van Zara en Sissy Boy vind je hier ook. Ook hier kun je terecht voor stylingsessies (elke laatste vrijdag van de maand) of zelfs een heus verjaardagsfeestje met hapjes, drankjes en natuurlijk een verkleedsessie!

Adres: Willemstraat 57.

vintage & tweedehandswinkels vintage & tweedehandswinkels

6. Sussies

Sussies is een echte vintage winkel, met de nadruk op de seventies. Denk aan flared jeans en cowboy stijl. Al vind je er ook genoeg andere items! Naast kleding zie ik ook altijd mooie leren tassen in de etalage staan en er zijn genoeg bakken met sjaaltjes, hoedjes, riemen en andere accessoires. Naast vrouwenkleding vind je hier ook een ruime collectie voor mannen en zelfs kinderen!

Adres: Voorstraat 50.

Nog meer vintage & tweedehandswinkels?

Dit zijn mijn favorieten in Utrecht, maar er is meer! Siroon blogde al eerder over haar favorieten en maakte daar een handig kaartje van. Daarnaast zijn er in de zomer ook allerlei vintage markten en worden er steeds meer kledingruil en kilosales georganiseerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn Le Bazarre, VinoKilo, Vintage per Kilo, en Frismarkt. Houd ook websites als Indebuurt in de gaten voor aankondigingen van dit soort markten en evenementen.

Bovendien staat Antwerpen natuurlijk ook bekend om haar vintage & tweedehandswinkels! Sinds een aantal jaar is dit mijn nieuwe woonplaats en ook hier ging ik op pad voor de leukste vintage & tweedehands winkels. Lees de blog hier.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook wel eens vintage en/of tweedehandskleding shoppen, en wat dan jullie favoriete adresjes zijn. Meer tips in Utrecht, aanraders in Antwerpen of andere steden zijn welkom!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Sanne

  Leuk lijstje! Wil er zodra ik uit mijn no-buy ben ook aan gaan werken om eens wat vaker aan tweedehands te denken. Ik deed dit dus echt nooit, zonde! “Vroeger” toen vintage heel hip was, kocht ik wel verschillende items tweedehands of gebruikte ik dingen die mijn moeder nog in huis had liggen. Ook kocht en verkocht ik weleens wat via Marktplaats, maar dat is ook alweer een hele tijd geleden.

 2. Shirley

  Rosier 41 in Antwerpen is schijnbaar echt een aanrader, waar ook veel design te vinden is. Ik ben er niet zelf zelf geweest trouwens, het was een tip van een oud-collega.

 3. Karin

  Af en toe ga ik naar de Kringloop, op zoek naar oversized kleding met een leuke print die ik kan refashionen in iets anders. Helaas heb ik nog niet zoveel leuke items kunnen vinden. Of ik vind het te duur voor iets waar ik een schaar in ga zetten. Laatst was ik bij een kringloop in IJsselstein waar ze Primark-kleding voor best veel geld verkopen… In dat geval kun je het beter nieuw kopen *eyeroll*

 4. Rachel

  Utrecht is voor mij echt om de hoek dus dit is echt ideaal thanks for sharing!

 5. evelien

  Wat een leuk lijstje met allerlei vintage winkels!
  Ik ga ze onthouden. <3
  Liefs,
  Evelien

Geef een reactie