Leestips voor de zomer: mijn favoriete boeken

Leestips voor de zomer

Ben je op zoek naar een goed boek voor de (zomer)vakantie? In deze blog deel ik mijn favoriete boeken die ik onlangs las, en een lijstje met boeken die nog op mijn to read-lijstje staan. En ja: voor de mensen die niet zo graag lezen heb ik er zelfs non-fictie tips tussen gezet. Zo zitten er zeker ook voor jou leestips voor de zomer tussen!

Leestips voor de zomer

Ik ben helemaal niet zo’n boekenwurm, meestal heb ik het geduld en de concentratie niet om een boek uit te lezen. Maar tijdens de zomer verandert dat opeens: dan voel ik meer rust en dus ruimte om er een boek bij te pakken. En wanneer ik eenmaal begonnen ben, kan ik een boek vaak niet meer wegleggen. Dat is dan ook mijn tip: dwing jezelf om de eerste 100 pagina’s te lezen. Als je er dan nog niet in zit mag je het boek van mij wegleggen, maar je zal zien dat je in de meeste gevallen wil doorlezen. Het helpt om een spannende thriller te kiezen, die zijn nog moeilijker om weg te leggen.

In deze blog deel ik mijn leestips voor de zomer. Ontbreekt er volgens jou nog een boek? Vul zeker aan in de comments. Ik gaf al eens eerder zomerleestips, check die ook zeker. Of check de blog over boeken die indruk maakten. Hieronder vind je mijn favorieten die ik de afgelopen tijd las.

1. Iemand anders

Omschrijving: Sandra’s wereld stort in wanneer ze via een simpele brief gedumpt wordt door haar echtgenoot Georg, een literaire bestsellerauteur. Noodgedwongen keert ze terug naar haar geboortedorp, waar ze onderdak vindt bij haar ouders en zal moeten uitzoeken wie ze is zonder man. Op oudejaarsnacht besluit de plichtbewuste Sandra om iemand anders te worden. Ze laat alle fatsoen varen en stort zich vol overgave op een resem volstrekt verkeerde maar vermakelijke keuzes. Op haar liederlijke pad komt ze enkele zonderlinge figuren tegen, maar uiteindelijk ook de persoon die ze altijd al was.
Recensie: Ik kreeg dit boek cadeau, dus ik begon er volledig blanco aan. Het leest ontzettend vlot, ondanks dat er soms wat gekke passages in staan. Zeer herkenbaar en vermakelijk geschreven, ik geef ‘m 4/5 sterren. Pluspunt dat dit boek door een Vlaamse auteur geschreven is, ik vind het leuk om steeds vaker van ‘Belgische bodem’ te lezen.

Te koop als paperback of e-book (gratis voor Kobo plus).

2. Ok dan niet

Omschrijving: Het is vandaag de dag niet alleen moeilijker om volwassen te worden; het is vooral minder aantrekkelijk. Welkom in de millennial mindfuck, waar de huidige twintigers en dertigers te maken krijgen met een realiteit die heel anders is dan ze altijd is voorgespiegeld. In OK dan niet zoekt Katrin Swartenbroux haar weg binnen het tot wasdom komen via prikkelende en humoristische essays. Over de vloek van het vooruitgangsverhaal, het wel of niet invriezen van eitjes en de teloorgang van je online relevantie. Maar bovenal over hoe je hoopvol blijft over een toekomst die je nooit voor ogen had.
Recensie: Een boek voor millennials door een millennial. Non-fictie, voor hen die moeite hebben met een roman uitlezen. Niet alleen schrijft Katrin Swartenbroux heel grappig en vlot, het boek heeft me ook nog enkele nieuwe inzichten gegeven. 4/5 sterren. En hey: wederom een Vlaams auteur!

Te koop als paperback of e-book (gratis voor Kobo plus).

3. Hoe vermoord ik mijn familie?

Omschrijving: “Ik heb meerdere mensen vermoord (sommige op gruwelijke wijze, andere heel koelbloedig) en toch zit ik nu in de gevangenis voor een moord die ik níét heb gepleegd. Als ik bedenk wat ik écht heb gedaan, vind ik het stiekem jammer dat niemand ooit zal weten wat voor complexe klussen het waren. Ik hoop er natuurlijk ongestraft mee weg te komen, maar ik stel me graag voor dat iemand ooit, als ik er allang niet meer ben, een oude kluis opent en deze bekentenis vindt. Mensen zouden van hun stoel vallen. Er is per slot van rekening vrijwel niemand ter wereld die kan begrijpen hoe iemand van achtentwintig doodleuk zes familieleden kan hebben vermoord, om vervolgens, zonder ook maar een greintje spijt, vrolijk verder te gaan met haar leven.”
Recensie: Ook dit boek kreeg ik cadeau, dus las ik nietsvermoedend bovenstaande tekst op de achterflap. Ik werd er nog niet veel wijzer van, maar wel heel nieuwsgierig. Het is een thriller die op dit moment heel populair is op Tiktok en terecht: het boek is heel grappig en erg cynisch geschreven. Soms iets té cynisch misschien, en daarom krijgt ‘ie van mij 3,5/5 sterren.

Te koop als paperback of e-book (gratis voor Kobo plus).

4. Sorrow and bliss

Omschrijving: Martha voelt dat er iets met haar aan de hand is, maar ze weet niet wat. Haar man Patrick zegt dat ze zich niet zo druk moet maken. Iedereen heeft weleens wat. Maar Martha heeft Patrick al voor ze trouwden verteld dat ze geen kinderen wilde. Hij vond dat prima. Hij hield toch van haar? Tegen de tijd dat Martha doorkrijgt wat er aan de hand is, doet het er niet meer toe: Patrick is weg. Het is te laat om te krijgen wat ze wil, dus ze zal iets anders moeten willen. Kun je stoppen met van iemand houden en gewoon weer opnieuw beginnen? Leed en lief vertelt rauw en onomwonden over het leven zoals het is: het huwelijk, een kinderwens, vriendschap, verdriet en liefde. Het is een trap in je buik en de troostende omhelzing daarna in één.
Recensie: Ik hou van dit soort boeken: rauw en realistisch. Niet mooier gemaakt dan het is. Gewoon struggles uit het echte leven. Maakt het absoluut geen luchtige ‘summer read’, wees gewaarschuwd. Ergens deed het me een beetje denken aan het eerste boek uit dit lijstje. Ik las ‘m in het Engels, omdat ik ‘m graag in de originele uitgave las maar er is een vertaling beschikbaar. 5/5 sterren.

Te koop als paperback of e-book in het Engels, of de Nederlandse versie: paperback of e-book (gratis voor Kobo plus).

5. Zelfzorg is het begin van alles

Omschrijving: Zelfzorg is het begin van alles. Van beter luisteren naar de signalen van je lijf. Van stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. Van meer veerkracht en rust. Nina Mouton neemt je in dit boek mee op weg naar meer en diepere zelfzorg. Ze toont hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt detecteren, vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaken. Onderweg legt ze uit waarom zelfzorg juist geen egoïstische keuze is. Integendeel: door beter te zorgen voor jezelf, zul je ook beter zorg kunnen dragen voor de mensen om je heen.
Recensie: De zomervakantie is een uitstekende periode om aan een beetje zelfzorg te doen. Waar de meeste zelfhulp boeken vaak aanstellerig Amerikaans zijn, komt Eva Mouton met praktische voorbeelden en tips. Het boek heeft me heel veel nieuwe inzichten gegeven en het is soms fijn om je te herkennen in bepaalde situaties – je bent niet de enige weirdo. 5/5 sterren.

Te koop als paperback of e-book (gratis voor Kobo plus).

Leestips voor de zomer

Leestips van vorige zomers

Zoals ik al zei is de zomer mijn leesseizoen. Daarom noem ik ook nog graag enkele titels die ik voorgaande zomers in een ruk uit las. Ter aanvulling op bovenstaand lijstje:

Op mijn to read-lijstje

Dan zijn er nog enkele boeken die op mijn to read-lijstje staan. Boeken die me werden getipt door anderen en waar ik heel nieuwsgierig naar ben. Maak dit lijstje gerust langer door jouw aanraders in de comments te delen ;-)

Ik ben heel benieuwd of jullie een van de boeken uit deze blog al gelezen hebben en wat jullie ervan vinden. En uiteraard ben ik ook benieuwd naar jullie aanraders. Veel leesplezier deze zomer!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Irene

  Naar Iemand anders en Hoe vermoord ik mijn familie ben ik erg nieuwsgierig! Ok dan niet, ben ik in begonnen maar ik weet niet, ik vond dat precies helemaal niet zo vlot geschreven, eerder te hard geprobeerd om vlot te schrijven ofzo. Ik vond er soms echt moeilijke zinnen in staan. Ik heb het na pagina 28 al opgegeven :’) En het boek van Nina Mouton heb ik ook gelezen, maar ik heb ook Mild Ouderschap gelezen en volgde haar lang op Instagram waardoor ik het niet meer zo vernieuwend vond.

  Mijn aanraders:
  + Billy Summers van Stephen King ♥♥♥
  + How to kill men and get away with it van Katy Brent
  + Love theoretically van Ali Hazelwood
  + Nothing more to tell Van Karen M. McManus
  + Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow van Gabrielle Zevin
  + Maame van Jessica George
  + Georgie, all along van Kate Clayborn
  + As you walk on by van Julian Winters
  + If we were villains van M.L. Rio

 2. Eva

  Leuke tips :-) ik ben gek op alles van Nicci Gerard en Camilla Lackberg en heb net de trilogie van Tove Ditlevsen uit :-)

Geef een reactie