Op roadtrip door Nederland met Hey Frits

roadtrip door Nederland

Vorige maand ging ik op roadtrip door Nederland. Om het nieuwe boek Hey Frits: 12 roadtrips door Nederland te vieren, mocht ik een van de roadtrips uit het boek uittesten. Ik heb zó genoten van de reis, iedereen zou op roadtrip moeten door het prachtige Nederland. In deze blog een reisverslag van onze roadtrip door Nederland.

Roadtrip door Nederland

Hey Frits: 12 roadtrips door Nederland

Dit voorjaar kwam het boek van Manon a.k.a. ‘Hey Frits‘ uit, met daarin 12 korte roadtrips door Nederland. Een super leuk boek met 12 verschillende trips voor 2-4 dagen in Nederland, vol originele tips en adresjes. Dit boek scheelt je een hoop uitzoek werk, en zorgt ervoor dat je het maximale uit je trip haalt. Manon is namelijk een talent in het vinden van toffe plekken en heeft, passend bij je route, allerlei leuke tips verzameld. Van slaapplekken tot restaurants, tot toffe doe-dingen zoals wijngaarden en pluktuinen.

Don’t get me wrong: het uitzoeken van leuke hotspots hoort voor mij bij de voorpret, maar dat kost ook veel tijd. Bovendien is het altijd maar de vraag of die ene hotspot die je op Instagram zag in het echt ook zo leuk is. De tips van Manon zijn altijd goed, daar kun je blindelings op vertrouwen. Wat mij betreft is dit boek het perfecte cadeautje voor eigenlijk iedereen: extra leuk om het cadeau te geven en samen een roadtrip eruit te maken. Meer informatie en een kijkje in het boek vind je hier, maar check ook zeker Manon’s Instagramprofiel voor prachtige foto’s en een heleboel leuke adresjes.

Onze roadtrip door Nederland

Wij gingen op roadtrip door Noord-Brabant. We volgden daarbij de tips en aanraders van Manon uit het Hey Frits boek. In dit reisverslag lees je wat we allemaal gedaan hebben en hoe dat is bevallen.

Dag 1: Dordrecht

Ons verblijf was net buiten Noord-Brabant, in Dordrecht. Een super mooi stadje op een dik uurtje rijden van Antwerpen, toch waren we er nog nooit geweest. We sliepen bij Stadshotel Steegoversloot. Een relatief nieuw hotel, in een mooi monumentaal pand. Wij hadden een geweldige kamer helemaal bovenaan het pand, met een badkamer beneden, voor het bed moest je een trap op waardoor het als een mini huisje voelde.

stadshotel steegoversloot stadshotel steegoversloot

Het is een kleinschalig hotel met 12 kamers wat zorgt voor een hele persoonlijke sfeer. En dik pluspunt: op de begane grond zit Brasserie Christa’s. Een heel gezellig restaurant met binnentuin, waar je als hotelgast je ontbijt nuttigt. Geen standaard hotelontbijt in buffetvorm dus, maar een ontbijt alsof je in een hippe hotspot zit waar je de lekkerste dingen van de kaart kan bestellen.

Dordrecht

Wij zijn na onze werkdag in de auto gestapt, en moeten dus nog een hapje eten. Op aanraden van de hoteleigenaar reserveren we een tafeltje bij Ferdinands, een Frans restaurant. Het is een heerlijke zwoele zomeravond dus wij maken na het eten een avondwandeling. Dordrecht voelt een beetje als een openluchtmuseum: overal staan prachtige pandjes. Het lijkt wel alsof elk pand hier monumentaal is. Dat maakte de avondwandeling erg leuk, want bij elk bijzonder pand hangt wel een bordje met uitleg of een stukje geschiedenis.

Nu ik niet meer in Nederland woon, kijk ik met andere ogen naar Nederland. Meer als een toerist. En wat is Nederland dan mooi! Ik werd er een beetje chauvinistisch van.

Dag 2: Rondje Noord-Brabant

Na een heerlijk ontbijtje bij de brasserie van het hotel, stappen we in onze auto en begint de roadtrip door Noord-Brabant echt. Eerste stop? Kasteel Heeswijk. Als heuse ‘kasteelfluencers‘ waren we natuurlijk direct enthousiast toen we deze tip van Manon in het boek zagen staan. De weg naar het kasteel toe was al prachtig: langs weidse velden en de laatste paar honderd meter wandel je over een lange oprit.

Het kasteel zelf is een van de leukste kastelen die ik ooit heb bezocht. Het is al ruim 1000 jaar oud, maar erg goed onderhouden en mooi gerenoveerd. Ik laat expres geen foto’s van de binnenkant zien (daarvoor moet je zelf langsgaan), maar je krijgt hier een heel goed beeld van hoe het leven op een kasteel eruit heeft gezien. Een heel tof uitje voor zowel jong en oud. Bij kasteel Heeswijk vind je een brasserie waar je kan lunchen, of nog leuker: haal net als wij een picknickmand af en zoek een plekje in het prachtige park rondom het kasteel.

wijngoed wolf

Na een heerlijke picknick rijden we door naar Sint-Michielsgestel, waar we stoppen bij een van de weinige wijngaarden die Nederland rijk is: Wijngoed Wolf. Weer zo’n plek die we zonder Hey Frits nooit hadden gevonden. We krijgen een uitgebreide rondleiding, waarin we allerlei feitjes over wijn leren. Wist je bijvoorbeeld dat je witte wijn eigenlijk niet kouder dan 8-9 graden moet drinken? Bij koudere temperaturen gaan veel aroma’s verloren. Bij mousserende wijn is het dan juist weer belangrijk dat je de flessen donker bewaart.

Uiteraard volgde naar de rondleiding een proeverij, waar we de 5 verschillende wijnen (rood, wit, rosé, orange en brut) die op Wijngoed Wolf worden gemaakt hebben geproefd. We namen een flesje brut en een flesje orange wijn mee, die vonden we allebei verrassend lekker! Nederlandse wijnen hadden lang geen goede reputatie, maar er is de afgelopen jaren veel gebeurd in dit wereldje. De wijnen waren écht lekker en mede dankzij het heerlijke weer waanden wij ons even in Zuid-Frankrijk.

heusden roadtrip door Nederland roadtrip door Nederland

Omdat we verbleven in Dordrecht, moesten we natuurlijk weer richting het westen rijden. Manon heeft in haar boek meerdere schattige stadjes getipt die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij kozen voor vestigingsdorpje Heusden, wat echt een prachtig dorp was. Ook hier leek het wel of elk huis een monumentaal pand was. Alles lag er zo mooi bij, het voelde een beetje alsof we over de filmset van een Disneyfilm liepen. We deden hier een terrasje om vervolgens door te rijden naar Dordrecht.

biesbosch

Dat deden we door de Biesbosch! We zaten niet iets te krap in onze planning om echt de Biesbosch te verkennen (bijvoorbeeld per kano), daarvoor komen we liever nog een keer terug. Maar dit uitzicht was ook al prachtig. Deed me een beetje denken aan de polders bij Nijmegen waar ik vandaan kom.

villag augustus roadtrip door Nederland

‘s Avonds dineerden we bij Villa Augustus. Dat was niet alleen een tip van Manon, mijn inbox op Instagram stroomde over toen ik vertelde dat we in Dordrecht verbleven. Ik moest en zou naar Villa Augustus gaan. En zo geschiedde. Villa Augustus is een hotel, een restaurant, een grote moestuin en een leuke winkel in een. Het gekke gebouw hierboven is het hotel, daarvoor ligt de (moes)tuin waar je doorheen kunt lopen. Wij deden nog een beetje inspiratie op voor onze tuin.

Op de kaart staan gerechten uit het seizoen, het liefst zelfs met ingrediënten uit de tuin. Zo was de pesto van mijn pasta gemaakt van raapstelen uit de tuin. Dit was erg lekker, sowieso een hele toffe en inspirerende plek in Dordrecht.

Dag 3: Een laatste rondje Dordrecht

Omdat we vrijdagavond laat in Dordrecht aankwamen, besluiten we zondagochtend nog wat rond te wandelen en Dordrecht verder te verkennen. Maar niet voordat we eerst nog een heerlijk ontbijtje hebben gehad bij ons hotel. Wat een luxe om gewoon zo van de kaart te kunnen bestellen.

ontbijt dordrecht

Er staat nog een laatste stop op de planning. Op aanraden van Manon gaan we lunchen bij Bluebirds in the Backyard. Hier kijken we onze ogen uit. Dit is een lunchroom slash winkel, in een prachtig oud pand. Elke ruimte is een feestje om binnen te stappen: een kamer vol met planten en cadeautjes voor mensen met groene vingers. Een kamer vol cadeautjes voor kinderen en een kamer voor duurzame cadeautjes in en om het huis. Ga zo maar door. Als je hier niet slaagt voor een cadeautje weet ik het ook niet.

bluebirds in the backyard bluebirds in the backyard bluebirds in the backyard

Ondertussen genoot ik van alle mooie oude details van het pand. Het voelde een klein beetje als een kasteelbezoek ;-) Het lukte ons om niet al te hebberig in alle leuke spulletjes te duiken en we schoven aan voor de lunch. Ook zo tof: alles bij Bluebirds in the Backyard is plantaardig. Dat valt verder eigenlijk niet op, maar vind ik wel een mooi gebaar. We bestelden een avocado toast en een flatbread met dips, en deelden die met elkaar.

bluebirds in the backyard bluebirds in the backyard

Dit was mega lekker. Echt een aanrader wanneer je in Dordrecht bent. Na de lunch keerden we langzaam terug naar huis, zodat we nog een relaxte zondagavond hadden. De roadtrip was eigenlijk nog iets langer, maar daarvoor zullen we een keer terug moeten komen. Dat is ook het leuke aan de roadtrips uit het Hey Frits boek: er staan zoveel tips in dat het eigenlijk te veel is om alles te doen. Daardoor zul je keuzes moeten maken (of een extra dag aan je roadtrip moeten plakken ;-)), maar daardoor heb je juist weer het gevoel alsof je je eigen trip aan het samenstellen bent.

Win: Hey Frits – 12 roadtrips door Nederland

Ik kan deze roadtrip door Noord-Brabant 100% aanraden. Je kunt natuurlijk dezelfde plekken bezoeken als ik heb gedaan. Maar ben je benieuwd naar de andere aanraders voor Noord-Brabant, of zou je liever op een van de andere 11 roadtrips gaan? Dan heb ik goed nieuws voor je: ik mag een exemplaar van het Hey Frits weggeven!

Laat hieronder een comment achter (zorg dat je je mailadres invult zodat ik je kan contacteren) óf laat een comment achter op deze Instagrampost. Je hoeft er verder niks voor in ruil te doen, maar ik zou het heel tof vinden als je m’n blog en/of Instagram account tipt bij vrienden. Ik deel m’n tips en aanraders het liefst met zoveel mogelijk leuke mensen! Op maandag 10 juli zal ik een willekeurige winnaar trekken. Je kan meedoen als je woonachtig in Nederland of België bent.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Maaike

  Leuk!! Ik zou ook wel al die roadtrips willen proberen!

 2. Juna

  Te gek, ik doe graag mee! Al zoveel gereisd, maar eigenlijk nog maar zo weinig van Nederland gezien dus tijd om daar verandering in te brengen :-)

 3. Bianca

  Klinkt als een mooi boek, en fijne duurzame insteek – we hebben een mooi land. Leuk om cadeau te krijgen (ben bijna jarig) dus doe graag mee!

 4. maryse

  Ik woon in Dordt en ben trots op de mooie foto’s die je er maakte! Ik ben nu ook heel benieuwd naar de andere routes, dus ik doe graag mee met de winactie :)

 5. Karlijn

  Ik heb je roadtrip gevolgd op Instagram en vond het zo leuk om te zien. Kreeg zin om ook op pad te gaan. Wij gaan deze zomer niet op vakantie maar zijn van plan wat kleine reisjes in Nederland (en misschien Belgie) te maken. Dit boek zou echt perfect zijn. En ook goed dat er keuzes gemaakt moeten worden, daar ben ik nogal slecht in, dus dat is meteen een les :)

 6. Sam

  Ik geniet er enorm van nieuwe plekken te ontdekken. Maar nog meer als het in ons eigen kikkerlandje is. Want Nederland is zo rijk aan prachtige gebouwen, groene weides en heerlijke eettentjes. Zou dus super zijn dit leuke boekje te winnen :)!

 7. Irene

  Het ziet er zo leuk uit! Fijn dat er wat meer bijzondere tips in het boek staan. Als Belg zou ik bijvoorbeeld ook totaal niet aan Dordrecht denken om een uitstapje te maken, haha.

 8. Mieke

  Superleuk! Als Belg kijk ik er naar uit nog meer van NL te ontdekken.
  Instant vakantiegevoel!

 9. Hester

  Ik doe graag mee! Ben zelf ook chauvinistisch genoeg ingesteld om het heel leuk te vinden om Nederland te ontdekken, haha. Ik volg je op insta en stuur vooral je kikkererwtencurry-met-tzatziki recept heel vaak door naar vriendinnen als ze ‘m bij me hebben gegeten ;-)

 10. Linda

  Wat een super leuk idee! Wij zijn al meerdere keren in Nederland een paar dagen weg geweest maar ik vermoed zomaar dat we met Hey Frits op plekken komen waar we nog nooit geweest zijn.

 11. Ellen

  Wat leuk om Nederland zo beter te leren kennen! Wij gaan dit jaar niet op vakantie, dus dit zou de zomer wel een stukje leuker maken.

 12. Annelies

  Ik was al eens in Dordrecht, dus heel benieuwd om 1 van de andere trips te leren kennen.

Geef een reactie