5 x recept inspiratie om voedselverlies te voorkomen

voedselverlies

Het weggooien van voedsel is een belangrijke factor in de klimaatcrisis. In de eerste plaats is het zonde van de verspilde moeite van het maken van het voedsel (waar vaak ook heel wat CO2-uitstoot bij komt kijken, denk alleen al aan het transport van al dit voedsel), maar ook het voedselafval zelf zorgt voor methaangassen die slecht zijn voor het milieu. Alleen al in Vlaanderen wordt per persoon gemiddeld zo’n 26kg voedsel per jaar weggegooid. Met de huidige supermarktprijzen is dat nog een duur grapje ook. Daarom deel ik vandaag 5 recepten om voedselverlies te voorkomen.

Restjesrecepten tegen voedselverlies

Het meeste voedselverlies ontstaat doordat we simpelweg te veel bereiden. Als je het lastig vindt om in te schatten hoeveel pasta je nodig hebt voor 2 personen, dan kan het helpen om een meet-tool te gebruiken. Soms wijzigen onze plannen, waardoor er na een spontaan etentje buiten de deur voedsel blijft liggen in de koelkast. Met de restjesrecepten uit deze blog voorkom je dat je je overgebleven voedsel moet weggooien, en maak je er iets nieuws van!

voedselverlies
Foto Heikki Verdurme

1. Koffie-walnootcakejes

Dit recept is ideaal om overrijpe bananen in te verwerken. En heb je een pot koffie gezet voor visite, maar is er nog een bodempje over? Perfect voor deze cakejes! Je vindt het recept hier.

Voedselverlies
Foto Heikki Verdurme

2. Bosvruchtencrumble

Heb je te veel rode vruchten? Maak er een crumble van! Heerlijk als toetje met een bolletje ijs, of zelfs als ontbijt met een beetje yoghurt. Het recept doet me een beetje denken aan mijn appelcrumble, maar is natuurlijk net zo lekker met bosvruchten. Je vindt het recept hier.

voedselverlies
Foto Heikki Verdurme

3. Broodballetjes voor bij de apéro

Krijg je spontaan vrienden op bezoek maar heb je geen snack in huis? Maak deze broodballetjes! Ideaal om oude restjes brood in te verwerken. Super easy en heel lekker om mee te dippen in sausjes. Je vindt het recept hier.

voedselverlies
Foto Heikki Verdurme

4. Chocolade-aardappelcake

Wist je dat een overschot gekookte aardappelen een deel van de bloem in cake kan vervangen? Heb je per ongeluk wat te veel aardappelen gekookt voor een winterse stamppot, maak er dan gewoon deze lekkere chocoladecake van. Recept vind je hier.

voedselverlies
Foto Heikki Verdurme

5. Wortel-sinaasappelsoep

Heb je nog wortelen in de koelkast liggen die niet op geraken? Toevallig ook nog een sinaasappel of een restje sinaasappelsap over? Dan kan je deze heerlijke soep – die perfect past bij de herfst – maken! Recept vind je hier.

Plan-eet app voor meer inspiratie

De recepten uit deze blog komen uit de Plan-eet app van Vlaco vzw. Al ruim 30 jaar bevordert Vlaco de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Denk aan de afvalverwerking, maar bijvoorbeeld ook thuis composteren. Voedselverlies voorkomen is daar een belangrijk onderdeel van. Om zoveel mogelijk mensen te informeren en te inspireren om voedselverlies tegen te gaan, heeft Vlaco een app ontwikkeld: Plan-eet. Met de Plan-eet app wil Vlaco een bewustere omgang met voedselverspilling in jouw dagelijkse leven integreren. Je vindt er restjesrecepten, bewaartechnieken om je voedsel langer goed te houden en tips van experts. Download de gratis app en help mee voedselverlies te voorkomen!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vlaco vzw.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Geef een reactie