Recept: pumpkin spice cake

pumpkin spice cake

Na een lange nazomer bevinden we ons nu in full on herfst: donkere dagen, regen (veel regen!) en kou. Ik ben gevoelig voor een winterdip, maar ik houd op zich wel van de gezelligheid die bij het najaar komt kijken. Ik kan stiekem ook niet wachten totdat we de kerstboom kunnen opzetten, en de kerstkrans hierboven op de foto? Die hangt inmiddels aan onze deur. Om de winterdip te verdrijven stort ik me dus op de gezelligheid, en daar past deze pumpkin spice cake perfect bij.

Pumpkin spice & everything nice

Funfact: ruim 10 jaar geleden werkte ik een tijdje bij Starbucks, als bijbaantje. Vanaf 1 oktober was de pumpkin spice latte te koop en vanaf 1 november hingen de kerstdecoraties in de winkel. Hoewel het niet m’n meest favoriete bijbaantje was, vond ik dat wel altijd een mega gezellige periode. Eigenlijk niet zo gek om vanaf 1 november al te beginnen met de kerstversiering, wij vieren toch geen Sinterklaas.

Maar goed, eerst nog even een stap terug: de pumpkin spice hype. De pumpkin spice latte van Starbucks is voor mij veel te zoet, maar deze pumpkin spice cake proeft zelfs een beetje hartig door de pompoen die er doorheen zit. De frosting maakt het natuurlijk extreem zoet, maar die kun je zelf doseren.

Ingrediënten

 • 150 gr pompoenblokjes
 • 160 gr roomboter
 • 4 eieren
 • 200 gr kristalsuiker
 • 200 gr tarwebloem
 • 16 gr bakpoeder (1 zakje)
 • 3 eetlepels speculaaskruiden
 • snuf zout

Voor de topping:

 • 100 gr poedersuiker
 • 50 gr roomkaas
 • 40 gr pecannoten, in stukjes

pumpkin spice cake

Zo maak je de pumpkin spice cake

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook de pompoenblokjes, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar. Haal ondertussen de roomboter uit de koelkast en weeg 160 gram af. Snijd de roomboter in blokjes en laat op kamertemparatuur komen. Giet vervolgens de pompoenblokjes af en laat afkoelen. Prak de pompoen met een vork tot een puree.
 2. Meng in een grote kom de roomboter, het kristalsuiker en een snufje zout met een spatel of mixer tot een romige, luchtige massa. Mix één voor één de eieren door het beslag en voeg de pompoenpuree toe. Spatel voorzichtig de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden door het beslag. Vet je bakblik goed in (of bekleed ‘m met bakpapier) en giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake 40 – 45 minuten in de oven.
 3. Giet de poedersuiker in een kom. Voeg lepel voor lepel de roomkaas toe en klop met een vork tot een egale massa. Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pecanstukjes goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
 4. Controleer of de cake klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt hij er schoon uit? Dan is de cake klaar. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen. Besmeer de bovenkant van de cake met het roomkaasglazuur en garneer met de geroosterde pecanstukjes.

Ik maakte mijn cake in de Domtoren bakblik, dat ik cadeau kreeg voor mijn afstuderen. Het blijkt de perfecte cakevorm te zijn: lekker lang en smal, zodat je er veel kleine plakjes van kan snijden – ideaal voor bij de koffie. Maar ik denk dat een tulband vorm ook goed werkt bij deze cake.

Zin in nog een simpel & snel herfstreceptje? Maak dan deze apple crumble.

Dit recept zat in onze HelloFresh box. Maaltijdenboxen werken voor mij ook perfect tegen de winterdip: met die korte dagen heb ik minder energie en vaak minder zin om te koken. Met HelloFresh hoef je niet na te denken en kook je in een handomdraai toch iets gezonds op tafel. Extra leuk zijn de bakreceptjes die je elke week erbij kan bestellen. Dit artikel is niet gesponsord, maar mocht je het zelf ook eens willen proberen heb ik wel een leuke korting voor je: bestel via deze link en krijg €85 korting op je eerste box(en).

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Irene

  Hmm klinkt heel lekker! Ik was vroeger nooit zo’n fan van pompoen, maar ik heb het deze herfst helemaal herontdekt.
  1 normaal zakje bakpoeder is wel geen 80 gram maar 16 ;p

Geef een reactie