5 x Duurzame schoonmaaktips voor een fris 2024

schoonmaaktips

New year, new me: voor mij zorgt het nieuwe jaar altijd voor schoonmaakkriebels. De kerstboom de deur uit, voorraadkastjes uitpluizen & alle stoffige hoekjes poetsen. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd en met deze schoonmaaktips ga je met een fris hoofd gemotiveerd het nieuwe jaar in!

Voor het schrijven van dit artikel kreeg ik hulp van CSU, een zeer ervaren bedrijf voor o.a. schoonmaak in de zorg. Zij weten als geen ander hoe je grondig reinigt en hoe je letterlijk een schone start maakt. Of het nou om een schoonmaak in het ziekenhuis gaat of op kantoor: CSU is je partner voor professionele reiniging. Ze geven je graag enkele professionele schoonmaaktips voor een Nieuwjaars-schoonmaak.

1. Maak een plan

Duurzaam zit niet alleen in de producten die je gebruikt, maar ook de manier waarop je schoonmaakt. Maak een schoonmaakplan, zodat je niet halverwege vastloopt of ermee kapt. Begin met het opruimen van de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt. De woonkamer en keuken zijn vaak de centrale plekken in huis. Reinig van hoog naar laag (anders kun je daarna opnieuw het stof opzuigen) en werk met een systeem: gebruik niet hetzelfde doekje voor de keuken als het toilet.

2. Weg met wegwerp

Gebruik je nog wegwerpdoekjes? Probeer ze te vervangen door stoffen doeken, die je gemakkelijk uit oude kleding of lakens knipt. Zo leent een oude fleecetrui zich perfect als poetsdoek om glanzende dingen op te poetsen. Heb je een hele vieze klus waarbij je je schoonmaakdoeken echt never nooit meer opnieuw wil gebruiken? Koop dan composteerbare schoonmaakdoeken, deze zijn 100% plasticvrij en kunnen na gebruik bij het groenafval.

schoonmaaktips

Lees ook: Ik deed een online cursus opruimen (met tips & trics)

3. Onderhoud je apparatuur

Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst je vaatwasser of wasmachine grondig gereinigd? Op TikTok vind je heel wat filmpjes van mensen die voor het eerst in jaren hun wasmachine filter reinigen en het is zo goor (maar stiekem zo satisfying om te zien!!). Hoe beter je je machines onderhoudt, hoe langer ze mee gaan. Ook niet mijn favoriete klus, maar de kerstvakantie is wel een goed moment om dit te doen. En als we het dan toch over wassen hebben: wist je dat wasmiddel tegenwoordig zo geproduceerd is dat je kleding ook op 20 graden schoon wordt? Waar in Nederland en België vaak nog wassen op 30 graden wordt gepromoot als duurzaam alternatief, is het in het Verenigd Koninkrijk doodnormaal om op 20 graden te wassen. Scheel heel wat energie (= goed voor de aarde, maar ook voor je portemonnee). Al is het voor je machine wel goed om af en toe een 60 graden wasje te blijven doen om alle bacteriën te doden.

4. Hervul & hergebruik

2023 was het jaar van de wasstrips en plasticvrije verpakkingen. Maar soms is plastic nodig, omdat het het meest efficiënte verpakkingsmateriaal is. Stop je je wasmiddel in glas, dan neemt dat veel meer ruimte in bij transport en creëer je zo alsnog meer uitstoot. Belangrijk daarom om het plastic dat je gebruikt, op een bewuste manier te gebruiken. Schoonmaakmerk Ecover is een echte koploper op gebied van hervullen: in verschillende winkels vind je navulstations waar je je eigen fles kunt hervullen. Of koop je schoonmaakmiddelen in grootverpakkingen: dat scheelt niet alleen plastic, het is vaak ook goedkoper.

5. Maak niet vaker schoon dan nodig

Dit klinkt misschien als een gekke tip in dit rijtje, maar sommige dingen maken we juist te veel schoon wat automatisch gepaard gaat met verspilling. Gooi kleding niet direct in de was na een keer dragen, maar hang het uit om te luchten. Op die manier gaat je kleding ook veel langer mee. Let ook op de dosering van je schoonmaakproducten: we gebruiken al snel te veel, wat juist voor verstopping van je machines en apparaten kan zorgen. De juiste dosering zorgt niet alleen voor een beter schoonmaakresultaat, je doet er ook langer mee wat opnieuw goed is voor de planeet én je portemonnee.

Beeld: kaboompics

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Geef een reactie