Duurzaam op vakantie met de fiets: zo bereid je je voor

fietsvakantie

Afgelopen najaar verkende ik Noord-Brabant op de elektrische fiets: een duurzaam alternatief voor roadtrippen met de auto, maar toch een stukje minder vermoeiend dan een gewone fiets. Binnenkort deel ik mijn reisverslag inclusief mijn favoriete fietsroutes, ter inspiratie voor een fietsvakantie dit voorjaar. Vandaag wil ik vooral inzoomen op de elektrische fiets, want die is echt niet meer alleen voor ‘bejaarden’ of tieners die elke dag 30km naar school moeten fietsen. In dit artikel geef ik tips hoe je je het best kunt voorbereiden op je duurzame fietsvakantie en waarom je elektrische fiets verzekeren bij Univé een slimme zet is.

Plan je route

Het plannen van je fietsroute is een belangrijke eerste stap bij het voorbereiden van een fietsvakantie. Houdt rekening met de afstand die je wilt afleggen, de bezienswaardigheden langs de route en de beschikbaarheid van fietsvriendelijke accommodaties. Vooraf alvast je routes bepalen zorgt ervoor dat je tijdens je fietstocht gewoon lekker kunt fietsen, zonder te stressen.

Ik ben groot fan van het knooppuntensysteem dat we in Nederland en België kennen. De bordjes met cijfers zijn je misschien al eens opgevallen. Fietsen met knooppunten werkt heel simpel: vooraf stippel je een route uit (of kies je een van de bekende routes). Vervolgens noteer je de knooppunten (ik doe het altijd lekker old school op mijn hand!). Tijdens het fietsen hoef je dan alleen nog maar de bordjes van jouw knooppunten te volgen.

knooppunten

Zorg voor je fiets

Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie verkeert. Mijn vader stuurde me altijd verplicht 1 keer per jaar langs de fietsenmaker voor een check up. Zorg dat de bandenspanning, remmen, versnellingen en verlichting worden gecontroleerd. Zeker wanneer je fiets in de winter wat minder is gebruikt is zo’n check belangrijk als je in het voorjaar er weer wat vaker op uit trekt. Als je een elektrische fiets hebt, zorg er dan voor dat de batterij volledig is opgeladen en dat je reserveonderdelen en gereedschap bij je hebt voor noodgevallen onderweg.

fietsvakantie

Essentials voor onderweg

Als je met de fiets op reis gaat, wil je natuurlijk zo licht mogelijk pakken. Toch zijn er een paar essentials die zeker niet mogen ontbreken. Denk aan een poncho of regenpak, een lekvrije bidon (zodat je hem ook wanneer je niet op je fiets zit als waterfles kan gebruiken), een EHBO-kitje en een EHBO-kit voor je fiets: een pomp en een bandenplaksetje. Vergeet niet om het plakken van banden voor vertrek alvast even te oefenen… ;-)

Gebruik je je telefoon voor navigatie? Naast dat je natuurlijk een houder nodig hebt om ‘handsfree’ te navigeren, kan het ook slim zijn om een powerbank bij je te hebben. Heb je snel last van zadelpijn? Draag dan een fietsbroekje met zeem – kan eventueel ook onder een wijde broek of rok gedragen worden.

Stop bij fietscafés

Zowel in Nederland als België heb je langs populaire fietsroutes verschillende fietscafés. Dit is de perfecte pitstop tijdens je fietsvakantie, naast een lekkere lunch of een plaspauze is hier vaak ook een pomp, reparatiekit of zelfs een hele werkplaats aanwezig. Daarnaast vind je hier vaak ook oplaadpunten voor je elektrische fiets. Handig als zowel jij als je fiets even moeten rechargen. Het aanbod aan fietscafés is eindeloos, zoek ze vooraf even op op Google. Dan kun je daar rekening mee houden bij het samenstellen van je fietsroute.

fietsvakantie

Verzekering van je elektrische fiets bij Univé

Als je een elektrische fiets hebt, is het verstandig om deze te verzekeren bij Unive.nl. Met een uitgebreide fietsverzekering ben je gedekt tegen diefstal, schade en ongevallen, waar je ook fietst. Univé biedt flexibele verzekeringspakketten en deskundig advies om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kunt genieten van je fietsvakantie. 

Dit artikel kwam tot stand met hulp van Univé.

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚