Roadtrip door Noord-Brabant op de fiets (incl. fietsroutes!)

roadtrip door Noord-Brabant

Mijn roadtrip door Nederland vorig jaar zomer smaakte naar meer, dus toen VisitBrabant vroeg of ik mee op roadtrip door Noord-Brabant – op de elektrische fiets – wilde, twijfelde ik geen moment. We reizen met zoveel gemak de wereld over, dat we soms vergeten hoe mooi onze ‘achtertuin’ is. Daarom vandaag een ode aan het prachtige Noord-Brabant, dé fietsprovincie van Nederland.

Over Noord-Brabant

Welkom in mijn verslag slash fotodagboekje van mijn roadtrip door Noord-Brabant. Gebruik het ter inspiratie voor je eigen trip, of geniet van de mooie plaatjes.

Noord-Brabant is na Gelderland de grootste provincie van Nederland. Er wonen ruim 2,5 miljoen mensen en je vindt er o.a. de gezellige steden Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. De provincie vindt zijn oorsprong in hertogdom Brabant, waarvan je nog steeds veel terug ziet: denk aan oude tradities zoals carnaval en de schuttersgilden, maar ook het katholicisme. Brabanders worden niet voor niets de ‘Bourgondiërs van Nederland’ genoemd: het is misschien wel de meest gezellige en gastvrije provincie van Nederland.

Hoewel de provincie officieel ‘Noord-Brabant’ heet, spreken we in Nederland meestal van ‘Brabant’. Er bestaat namelijk geen ‘Zuid-Brabant’ (maar wel een Vlaams-Brabant en een Waals-Brabant, al liggen die provincies dan weer aan de andere kant van de grens, in België!).

Roadtrip door Noord-Brabant

Op uitnodiging van VisitBrabant fietste ik afgelopen najaar drie dagen lang door het prachtige Brabantse landschap. Dit deden we op de elektrische fiets, waar ik vooraf een beetje sceptisch over was. Is dat niet iets voor bejaarden of luie mensen? Niets bleek minder waar: juist doordat we op elektrische fietsen reden, konden we langere afstanden maken. We reden elke dag zo’n 50-60km, dat red ik alleen op een wielrenfiets. Maar dan heb je zo’n fietspakje aan en ga je toch minder snel even de stad in of een kerkje bezoeken. Bovendien maakten wij onze tocht tijdens de laatste hittegolf van de zomer: het was 33 graden (heftig!), maar de elektrische fiets zorgde juist voor een lekker briesje. Had ik zelf alle heuvels moeten op trappen dan was ik denk ik halverwege bezweken haha.

Dus: trek er ook eens op uit met een elektrische fiets! Je hoeft er niet gelijk eentje aan te schaffen, je kunt ze ook prima huren voor een dag.

fietsknooppunten

Wij reden van plek naar plek, om zoveel mogelijk van de provincie te zien. Ik zal onze fietsroutes delen, maar als je liever een ‘lus’ maakt, waarbij de start en het eind van de route op dezelfde plek is raad ik je aan om een van de vele ‘ronde’ routes van VisitBrabant te kiezen. Daarnaast ben ik ook groot fan van de fietsknooppunten, waarmee je gemakkelijk fietsroutes uitstippelt door heel Nederland en België.

Dag 1: Wijn drinken bij de nonnen

We startten onze fiesttocht in Breda, voor mij lekker dichtbij vanuit Antwerpen. Ik ken Breda een beetje, omdat vriendinnetje Judith er woont en ik regelmatig bij haar op bezoek ga. Al kom ik er nooit op de fiets. Zo ontdek ik vandaag fietscafé Kamu, een koffiebar en fietsenwinkel in een. Achter in de zaak worden fietsen gerepareerd, terwijl vooraan mensen aan hun laptop zitten te werken. Er hangt een gezellige vibe en het is het perfecte startpunt van onze trip. Blijkbaar vind je door heel Noord-Brabant fietscafés langs de populaire fietsroutes, waar je terecht kan voor een pomp, een reparatiekit of een oplaadpunt om je elektrische fiets te laden. Handig!

roadtrip door Noord-Brabant
Fietscafé Kamu

roadtrip door Noord-Brabant

We fietsen door richting wijndomein Sint-Catharinadal, waar al sinds 1647 een klooster gevestigd zit. Eeuwenlang gebruikten de zusters hun akkers voor het verbouwen van mais en liepen er koeien in de wei. Daarnaast waren ze erg bedreven in de kalligrafie: ze maakten veel boeken in opdracht. Maar als in 2008 de wereldwijde economische crisis aanbreekt, lopen de aanvragen en daarmee de inkomsten terug. Koeien waren er al lang niet meer, dus bedenken de zusters een nieuwe inkomstenbron: een wijngaard! En zo geschiedde: inmiddels is hier een wijngaard van 8ha (de grootste van Noord-Brabant!) gerealiseerd en in 2017 werd de eerste wijnoogst binnengehaald.

roadtrip door Noord-Brabant

kalligrafie
Kalligrafie door de zusters van Sint-Catharinadal

Op hetzelfde terrein vind je restaurant De Blauwe Camer, waar wij genieten van een heerlijke lunch met uiteraard bijpassende wijnen van Sint-Catharinadal. Dit is écht een aanrader: je zit letterlijk naast de wijnranken. Ik adviseer je wel om te reserveren, zodat je zeker bent van een plek.

roadtrip door Noord-Brabant roadtrip door Noord-Brabant roadtrip door Noord-Brabant

Met een flesje wijn in de fietstas zetten we onze fietstocht verder. We fietsen door Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, waar we even stoppen om te genieten van het uitzicht. Ik weet niet of het komt doordat ik geëmigreerd ben of omdat ik ouder word, maar wat is Nederland toch ontzettend mooi. We reizen de hele wereld over maar vergeten soms hoe mooi ‘onze achtertuin’ is. We ploffen neer op het gezellige terras van De Roestelberg, midden in het park. Wist je dat Noord-Brabant maar liefst 4 nationale parken heeft? Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is het grootste stuifzandgebied van Europa.

roadtrip door Noord-Brabant
roadtrip door Noord-Brabant

We eindigen deze eerste fietsdag in het pittoreske Heusden, waar ik tijdens mijn eerdere roadtrip door Noord-Brabant ook al was. Het lijkt alsof je hier op een filmset van een middeleeuwse film loopt, zo sfeervol! Na een heerlijk diner bij Ons Gheluk midden op de vismarkt, duiken we ons bed in. Morgen een nieuwe fietsdag!

roadtrip door Noord-Brabant
Het pittoreske Heusden

roadtrip door Noord-Brabant

Onze fietstocht deze dag: Breda – Heusden

Dag 2: In de voetsporen van Vincent van Gogh

Na een stevig ontbijt fietsen we langs de Maas richting Den Bosch. In de ochtend hangt er een dikke mist, wat een heel bijzonder beeld geeft. Alsof we op een andere planeet zijn. Maar zodra we Den Bosch bereiken klaart het op en schijnt het zonnetje weer. Den Bosch is de hoofdstad van Noord-Brabant en een heel sfeervolle stad. Sommige straatjes zien er nog precies zo uit als in de middeleeuwen. Je vindt hier veel gezellige lunchbarretjes en kleine boetiekjes. Wij zijn hier echter voor een korte stop, maar wel een hele belangrijke: we proeven dé local treat. De Bossche bol natuurlijk. Dit is een soort reuze slagroomsoes met een laagje chocola. Fun fact: ik heb ooit een botje in mijn voet gebroken omdat ik letterlijk een gat in de lucht sprong (en verkeerd neerkwam) toen mijn moeder thuiskwam met Bossche bollen na een bezoek aan mijn tante. Dit keer blijf ik rustig zitten en lukt het om zonder botbreuken de Bossche bol naar binnen te werken.

roadtrip door Noord-Brabant
Fietsend door dikke mist
bossche bol
De befaamde Bossche bol

Noord-Brabant wordt ook wel Vincents Homeland genoemd. En dat is niet voor niets. Drie musea, 46 Van Gogh monumenten en de natuur in Noord-Brabant nemen je mee door zijn bijzondere levensreis. In Zundert werd Van Gogh geboren, in Etten-Leur startte hij zijn carrière en in Nuenen, vlakbij Eindhoven creëerde hij de Aardappeleters, zijn eerste meesterwerk. Ook in onze volgende stop, Helvoirt, liet hij z’n sporen na. We lunchen bij LOTS en krijgen daarna een kleine tour door Helvoirt. We wandelen langs de pastorie waar de familie Van Gogh woonde en het kerkje waar vader Van Gogh predikte – gek idee dat Van Gogh hier ook ooit rondliep.

roadtrip door Noord-Brabant

roadtrip door Noord-Brabant
De pastorie waar Vincent’s ouders woonden

We fietsen weer verder, door de prachtige Oisterwijkse Bossen en Vennen en stoppen bij restaurant De Drie Vennen (wat wederom een fietscafé is) voor een drankje. Hier leeft een ultiem vakantiegevoel: vanuit de loungebanken heb je zicht op het lichte zand en spelen de kindjes in het water. Volgens mij een topbestemming voor een kid-friendly vakantie in eigen land. Wil je juist de rust en romantiek opzoeken? Dan zit je bij de prachtige boshuisjes van Kampinastaete op de juiste plek.

roadtrip door Noord-Brabant

Ik kende Oisterwijk niet, maar kijk m’n ogen uit. Wat een prachtig groene omgeving! We fietsen door een villawijk midden in het groen en komen uiteindelijk in het centrum uit. Daar dineren we ‘s avonds bij het chique restaurant Swaen, midden in het levendige dorpscentrum op het gezellige terras. Slapen doen we bij het hele moderne en net geopende NEO KVL hotel, waar bij ontbijt brood en zoetigheden van Meesterboulanger en Meesterpatissier Robèrt worden geserveerd. Ik kijk er nu al naar uit!

roadtrip door Noord-Brabant
Het gezellige terras van restaurant Swaen


Onze fiestocht deze dag: Heusden – Oisterwijk

Dag 3: Bier met een groen tintje

Na een heerlijk ontbijt (waar ik misschien een extra chocoladebroodje voor later meesmokkelde) stappen we weer op de fiets. We konden onze fietsen tijdens de nacht opladen, waardoor we weer klaar zijn voor een nieuwe dag. We fietsen naar Middelbeers gelegen in de Noord-Brabantse Kempen. Hier hangt het gemoedelijke sfeertje dat ik ken van mijn Brabantse familie.

roadtrip door Noord-Brabant
De chocoladebroodjes van Robèrt
roadtrip door Noord-Brabant
Prachtig ochtendgloren bij de vennen

roadtrip door Noord-Brabant

We pauzeren op het gezellige terras van lunchroom Meesterlijk, waar het lastig kiezen is uit alle heerlijke taartjes die ze aanbieden. Gelukkig helpen de mensen aan het tafeltje naast ons door hun favorieten van de kaart op te noemen – ze komen hier vaker. Ik ga voor mijn persoonlijke favoriet: aardbeienvlaai!

roadtrip door Noord-Brabant
Lastig kiezen bij lunchroom Meesterlijk

Na deze stop fietsen we door richting Hilvarenbeek, wat de meesten kennen van Safaripark Beekse Bergen. Maar het stadje zelf is ook zeker de moeite waard! Het Vrijthof, het plein in het midden van het centrum staat echter al jaren bekend als een van de mooiste pleintjes van de omgeving. We lunchen aan het Vrijthof bij grand-café de Zwaan, wat eruit ziet alsof het er al sinds de middeleeuwen zit (en dat bedoel ik positief!). We leggen een goede bodem en dat is belangrijk voor onze volgende stop: La Trappe Abdij de Koningshoeven.

Dit is zo’n stop waarvan ik vooraf niet had gedacht dat ik zó enthousiast ging zijn. Wereldwijd zijn er slechts zeven Trappistenbieren die het logo Authentic Trappist Product mogen voeren. Zes hiervan komen uit België, één uit Nederland en dat is La Trappe. Dit wordt in Noord-Brabant op 2 plekken gebrouwen. In het geboortedorp van Vincent van Gogh (Zundert) en in Berkel Enschot, nabij Tilburg bij Abdij de Koningshoeven. Op dit moment wonen en werken er 22 monniken tussen de 28 en de 85 jaar oud. En dit is ook de locatie die je daadwerkelijk kunt bezoeken.

roadtrip door Noord-Brabant

We beginnen onze rondleiding natuurlijk met een biertje. Ik proef een van hun nieuwste biertjes: La Trappe Puur. Dit is een biologisch biertje waarvan een deel van de opbrengst naar BuyWorld gaat. Met dit bedrag koopt BuyWorld grond in Nederland op. De grond wordt verder volledig met rust gelaten, zodat biodiversiteit weer een kans krijgt. Hoe tof is dat? Daarnaast is het ook gewoon een heel lekker biertje.

Tijdens de rondleiding ontdek ik dat niet elk abdijbier automatisch ook een trappistenbier is, daarvoor moet het aan 3 voorwaarden voldoen:

  1. Het product moet binnen kloostermuren worden geproduceerd
  2. Productie vindt plaats onder toezicht van monniken, volgens hetzelfde receptuur dat is ontwikkeld in 1884
  3. Een deel van de opbrengst wordt aan goede doelen geschonken

Hoe gaaf is dat? Een goede reden om de volgende keer voor een trappistenbiertje te kiezen. Bij Abdij de Koningshoeven gaan ze nog een stapje verder: er liggen zonnepanelen op het dak en G-star ontwierp een abdijoutfit van duurzaam denim voor ze. Je merkt het: ik ben enthousiast en vind het een heel toffe afsluiter van onze fietstour door Noord-Brabant.

roadtrip door Noord-Brabant

We fietsen vervolgens naar Tilburg, waarvoor ik écht nog een keer terug moet komen. Vanuit daar pakken we de trein (tip: de wagons waarin je je fiets mag meenemen bevinden zich meestal aan het begin of het einde van de trein) richting Breda en zo komt onze fietstocht ten einde.

Onze fiesttocht deze dag: Oisterwijk – Tilburg

Fietsen door Noord-Brabant: een aanrader!

Dat je voor een toffe reis helemaal niet ver van huis hoeft te gaan heeft deze fietstrip dubbel en dwars bewezen. Noord-Brabant is gezellig, en heeft voor elk wat wils. Romantische steden zoals Breda en Den Bosch, of juist moderne hippe plekken zoals Tilburg en Eindhoven. En dat alles op fietsafstand – met de e-bike dan. Langs de rivieren en de vennen, door de heides en de bossen: ik kon me geen betere fietsroutes bedenken.

Hopelijk breekt de zomer binnenkort écht aan, want dan plan ik weer een weekendje fietsen in Noord-Brabant. Bedankt voor de uitnodiging en deze geweldige perstrip VisitBrabant!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft één reactie

  1. Anne

    Aaah leuk! Ik ben vorige zomer vanuit Breda naar België gefietst met die knooppuntapp, vond het zo tof! Enne, mijn schoonouders werken in Etten aan een van Gogh project, waarbij ze het kunstwerk van de Zonnebloemen namaken met Zonnebloemen, echt heel vet. Is eind augustus klaar geloof ik, dus mocht je dan in de buurt zijn…

    Liefs!

Geef een reactie