#spon?

Er is nogal wat onduidelijkheid in blogland, want wanneer is een artikel nou gesponsord? Wanneer je producten hebt toegestuurd gekregen, of wanneer er is betaald voor een artikel? Volgens Van Dale houdt sponsoren ‘geld beschikbaar stellen voor sport, een onderzoek enz. – veelal met reclamedoeleinden‘ in. Maar als je even verder googelt vind je ook definities waarin zowel geld als als producten beschikbaar stellen onder sponsoring valt. Daarom probeer ik de term #spon te vermijden, en het zo duidelijk mogelijk weer te geven in de volgende kopjes:

‘In samenwerking met’

Wanneer ik word betaald voor een artikel, een zogeheten advertorial, zal er onder aan het bericht ten alle tijden ‘Dit artikel is geschreven in samenwerking met bedrijf XX’ staan. Mijn blog is mijn eigen bedrijfje, waar ik dus ook een beetje mijn brood mee probeer te verdienen.

Bij betaalde artikelen heeft de opdrachtgever vaak wat eisen: zo wordt er meestal een link toegevoegd aan het artikel en heeft het artikel een bepaalde deadline. Wel bepaal ik altijd zélf wat ik schrijf: ik ben altijd eerlijk en transparant, bedrijven waar ik niet achter sta zou ik niet eens een samenwerking mee aangaan.

Reviews van gekregen producten

Een van de perks van het blogger zijn, zijn de gratis producten die je krijgt opgestuurd. Soms gevraagd, maar veel producten komen vanuit persbureaus waardoor ik de helft van de tijd ook niet weet wat ik kan verwachten. De reviews van deze producten zijn dan ook niet betaald. Ik schrijf hierover omdat ik zelf enthousiast ben over het product.

Hetzelfde geldt voor een persreis of een gratis overnachting: wanneer iets voor mij gefaciliteerd is zal ik dat altijd vermelden. Mijn mening wordt hier niet door beïnvloed: ik ben altijd eerlijk op mijn blog. Ik hoop dat jullie me inmiddels ook zo kennen ;-).

Waarom ik over de meeste dingen dan toch positief ben? Mijn blog is mijn happy place, wanneer iets tegenvalt schrijf ik er liever niet over. Als je kan kiezen tussen een blogpost met aanraders of afraders, wat lees je dan liever? Maar vraag me gerust naar mijn afraders hoor, dan deel ik die met je ;-).

Voor de duidelijkheid zal ik vanaf nu naast het duidelijk in de tekst vermelden óók onder de artikelen plaatsen, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Affiliate links

Wanneer ik over een product schrijf, plaats ik er vaak een linkje naar een webshop bij zodat je makkelijk kan doorklikken. In sommige gevallen zijn dit affiliate links. Wanneer jij via deze link een aankoop doet, krijg ik een klein percentage (1% tot 8%) van jouw aankoop. Jij merkt er niks van – het product wordt er niet duurder van. Voor mij is het een leuk extra zakcentje! Ik link alleen naar webshops waar ik zelf fijne ervaringen mee heb, en die ik ook aan vrienden zou aanraden.

Door deze samenwerkingen kan ik mijn blog draaiende houden. Bedankt voor je begrip!